České hypoteční šílenství neslábne. Úvěry na bydlení jsou zase o něco levnější

Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v lednu navzdory očekáváním opět klesla. Dostala se na 1,94 procenta. Lidé si v prvním měsíci letošního roku půjčili na bydlení bezmála 25 miliard korun. Vyplývá to z aktuální hodnoty ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Letošní leden byl na českém hypotečním trhu co do objemu poskytnutých úvěrů rekordním lednem v historii. Češi si sice na bydlení půjčili o skoro 4,5 miliardy korun méně než v prosinci, meziročně ovšem došlo k nárůstu téměř o 48 procent. Počet sjednaných hypoték byl oproti loňskému lednu vyšší asi o třicet procent. Znamená to, že vzrostla průměrná výše objemu půjčených peněz.

„Ve srovnání s předchozími měsíci nepatřil leden mezi nejsilnější, nicméně jako začátek roku je to s objemem poskytnutých úvěrů ve výši 24,952 miliardy korun nejlepší start do nové hypoteční sezóny za celou historii Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Průměrná výše hypotéky se na necelých 24 tisíc korun přiblížila třímilionové hranici.

Sazby hledají dno

V lednu také došlo k dalšímu poklesu průměrné úrokové sazby na 1,94 procenta, což je o 0,02 procentního bodu méně než v prosinci. „Vzhledem k tomu, že cena zdrojů už několik měsíců roste a pozvolna se zvyšuje i rizikovost úvěrů, je pokračující pokles průměrné sazby překvapující,“ dodal Sýkora.

Významnou úlohu podle něho hraje i konkurenční boj bank. Ty však vzhledem ke stále velmi silnému zájmu o hypoteční úvěry zřejmě už brzy nebudou mít tak velkou potřebu držet úrokové sazby na minimálních úrovních. Směr jejich vývoje naznačují i aktuální nabídkové sazby u některých bank. V lednu například zvýšila úroky u hypoték Moneta Money Bank nebo UniCredit Bank.

Loňský rekord nepadne

Růst hypotečních sazeb podpoří v letošním roce zřejmě i Česká národní banka. Je však stále pravděpodobnější, že k prvnímu letošnímu zvýšení základních sazeb ČNB přistoupí později, než původně plánovala, a to až v listopadu. Důvodem je stále velká nejistota, která panuje ohledně dalšího vývoje koronavirové krize.

V loňském roce padl hypoteční rekord, když bylo poskytnuto přes 254 miliard korun. Letošní objemy ale zřejmě rekordní nebudou. „Hypoteční sazby v letošním roce s velkou pravděpodobností zamíří vzhůru. To v kombinaci s vysokými cenami nemovitostí dostupnost vlastního bydlení zhorší,“ myslí si Jiří Sýkora.

Tagy: