České umění na Design Week v Miláně: Jedinečná šance ukázat světu mladé talenty

Maxim Havlíček s Tomášem Kučerou na Design Week v Miláně

Milan Design Week 2024 s Ploomem

Že je Miláno centrem módy a designu, vám určitě říkat nemusíme. Co ale nemůžeme opomenout, je, že tady aktuálně vystavují své kousky dva čeští designéři. Tereza Otáhalíková a Tomáš Kučera, mladí umělci, kteří zvítězili v soutěži pro talentované designéry Ploom Design Competition Curated by Vogue a dostali tak jedinečnou šanci své produkty vyvézt na milánský Design Week.

Stolky z ručně foukaného skla z dílny designéra Tomáše Kučery a kolekce pánských šperků Terezy Otáhalíkové. To jsou díla dvou začínajících umělců, kteří se v polovině dubna v rámci Ploom Red Experience vydali na milánský Design Week připomenout světu, že Česko má rozhodně stále co nabídnout.

„Pro mě je velmi důležité vystavovat moje věci v zahraničí, protože v Česku je jisté, že bych se dostal do nějaké bubliny, kde se věci stále opakují. Ale vidět ty věci i v zahraničí a inspirovat se od zahraničních designérů a návrhářů, je pro mě velmi důležité,“ oceňuje mimořádnou příležitost Tomáš Kučera.

„Právě v zahraničí je skvěle vidět, že i tady je o český design zájem a že nejsme někde mimo, že dokážeme vytvořit věci, které na zahraničním trhu rezonují a jsou v podstatě na stejné úrovni. Mám obrovskou radost, že Ploom tuhle soutěž pojal s červenou barvou, protože za mě je ten odstín skvělý. Je to dravá barva, je svěží a je to asi jediná barva, kterou já jsem schopná použít ve šperku,“ vykládá Tereza Otáhalíková v pořadu SHOWTIME.

Kdo do Milána také dorazil, byla ambasadorka soutěže, rapperka Sharlota. „Jsem šťastná, že v dnešní době jsou takové podmínky a možnosti. Za každého člověka, ať už v rámci hudby nebo čehokoliv jiného, je úžasné, když dostane podporu, aby mohl předvést svoji práci,“ říká populární diva.

K TÉMATU: Česko je zemí skla a bižuterie, připomíná soutěž Ploom Design Competition Curated by Vogue

Kromě talentu je třeba i dřina

U jedinečné příležitosti, která se mladým designérům v Miláně nabízí, pochopitelně nemohli chybět ani porotci. Jedním ze tří uznávaných umělců, kteří rozhodovali o tom, kdo ze stovky účastníků soutěže Ploom Design Competition Curated by Vogue na milánský Design Week pojede, byl i mezinárodní umělec Maxim Havlíček, podle kterého se mladé talenty v Česku daří rozvíjet. „Došlo k mnohým změnám od revoluce, svět se nám otevřel, můžeme jet ven, ukázat, co umíme,“ říká a dodává, že je ovšem stále na čem pracovat. „Co bych si přál víc — tu drzost a nebát se vystoupit z toho boxu a být trošku s hlavou v oblacích. Dát tomu invenci, a to si myslím, že právě Design Week v Miláně umělcům dává.“

A jak mohou jít úspěchu naproti sami začínající designéři? V tom má další porotce, módní návrhář Jan Černý, jasno: „Makat, makat a makat. Talent je jedna věc, ale druhá věc je vytrvalost a to, že se člověk zapře každý den a jde na to znovu, i když to někdy nejde nebo i když se mu nechce. A to je ten rozdíl.“

Tagy: