Silné bouřky zasáhnou odpoledne většinu Česka. Kde udeří blesky a kroupy nejsilněji?

Silná bouřka

Počasí 15.8.2022 7:08

V pondělí odpoledne se v Česku s výjimkou západu Čech a východu Moravy a Slezska mohou objevit silné bouřky s přívalovými srážkami, případně i menšími kroupami. Večer budou bouřky slábnout, ale zejména v okolí Orlických hor, Králického Sněžníku a Jeseníků mohou pokračovat i v první polovině noci. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na většině míst ale nezaprší, sucho tak bude dál pokračovat.

Při bouřkách může napršet 20 až 40 milimetrů srážek, výjimečně mohou být úhrny i vyšší. Výstraha na silné bouřky platí od pondělních 12:00 do 21:00 hodin, a to v Královéhradeckém, Pardubickém kraji a v částech Libereckého a Olomouckého kraje až do půlnoci.

Při lokálních přívalových deštích se mohou ojediněle rozvodnit malé toky, voda může zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky, upozornili meteorologové. Motoristé by v bouřce měli jezdit pomaleji a velmi opatrně.

I přes očekávané srážky budou ale bouřky podle ČHMÚ jen lokální. „Na většině míst bohužel vůbec nezaprší. Sucho bude tedy pokračovat i dál,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

Zatím do odvolání proto platí varování před zvýšeným rizikem vzniku a šíření požárů v severozápadní polovině Čech včetně Prahy, v Polabí a na jižní a střední Moravě. Meteorologové očekávají, že v dalších dnech budou kvůli pokračujícímu suchému a teplému počasí varování rozšiřovat i na další části republiky.

Podle předpovědi se silnější bouřky mohou v Česku objevit v pondělí a také v druhé polovině týdne. Teploty mohou opět přesáhnout tropickou třicítku, ve čtvrtek mají vyšplhat až ke 35 stupňům Celsia. Na víkend se ochladí.

Tagy: