Přes den úmorné tropy, v noci až o 20 °C méně. Česko zažije Saharu, kdy teplotní šoky skončí?

Evropu sužují tropy (ilustrační snímek)

V nadcházejícím týdnu by se Češi měli připravit na teplotní šoky. Ve dne budou tuzemsko trápit úmorné tropy, v noci teploty rapidně klesnou. Teploměry zaznamenají rozdíly, které budou atakovat 20 °C. Českou Saharu by však měly koncem následujícího týdne vystřídat tradičnější teploty, na které jsou jak občané, tak meteorologové koncem léta zvyklí.

V Česku úmorná vedra na krátký čas vystřídaly nižší teploty, ojediněle se v tuzemsku vyskytovaly i bouřky či přeháňky. Situace se však opět mění. Již v neděli by se teploty měly vyhoupnout k tropické třicítce, ty nejvyšší se budou pohybovat mezi 25 až 29 °C. V noci však meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) předvídají strmý propad.

Teploty klesnou až k 13 °C. Takzvaná česká Sahara – tedy šoky mezi teplotami v noci a ve dne, jak je známé u pouští – bude trvat několik dní. Zároveň se podle expertů v neděli opět mohou místy objevit bouřky či přeháňky, a to zejména na severovýchodě.

Pondělí bude takřka totožné – teploty se opět vyhoupnou vysoko, a to rovnou na 30 °C. Bude polojasno až oblačno, místy se může objevit déšť. V noci však opět přijde rapidní teplotní pokles, a to až k 13 °C.

Teploty až 35 °C

Teplotní výkyvy se dají očekávat až do čtvrtka. Rozdíly v teplotách se budou stále pohybovat kolem 20 °C. V úterý teploměry během dne naměří až 32 °C, v noci klesnou ke 14 °C. Ve středu denní teploty vystoupají ještě výše, a to až k 34 °C, v noci však znovu padnou ke 14 °C. Týdenní maximum experti očekávají ve čtvrtek, kdy budou teploty atakovat 35 °C, v noci spadnou k 16 °C.

Od pátku, kdy začnou denní teploty klesat k hranici 30 °C, by se však měl vracet standard, na který jsou meteorologové s koncem léta zvyklý. Víkend by se měl nést v duchu 22 až 27 °C, v noci by měly teploty setrvat poměrně vysoko, a to mezi 20 až 15 °C. Přesto by výjimečně mohly klesnout níže.

Tagy: