Česko a Polsko se dohodly na spolupráci. Od EU budou chtít víc peněz na uprchlíky

Český premiér Petr Fiala (vlevo) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki

Česko a Polsko budou chtít po EU další peníze na zvládání uprchlické vlny

Česko a Polsko budou chtít po Evropské unii další peníze na zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny. Premiéři Petr Fiala (ODS) a Mateusz Morawiecki se na tom dohodli na společném jednání vlád obou zemí v Praze.

Kudy ven z uprchlické krize a jak pomoci Ukrajině ve válce proti Rusku? I o tom spolu v pátek mluvili český a polský premiér. Nejdřív jednali sami v Kramářově vile, poté poobědvali v Lichtenštejnském paláci.

A domluvili se, že obě země budou požadovat po Bruselu další peníze na zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny. „V minulosti státy, které byly postiženy mnohem menší uprchlickou vlnou, dostaly určitou formu finanční pomoci,“ vysvětlil Fiala.

„Jsem přesvědčen, že tyto bruselské procedury jsou někdy pomalé, ale budeme se společně v Bruselu domáhat správného zacházení,“ doplnil Fialův polský protějšek Morawiecki.

Země budou spolupracovat také v energetické oblasti. Ve hře je znovu projekt dříve pohřbeného plynovodu Stork II. Memorandum o spolupráci podepsali také ministři dopravy a obrany.

„Konkrétní závěry spočívají ve spolupráci na železničních spojeních, a to v relaci Ostrava–Katovice, ale také Hradec Králové – Wroclaw,“ informoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Česko a Polsko by také mohly společně nakupovat novou vojenskou techniku.

Česká a polská vláda se v tomto formátu sešly už posedmé. Naposledy jednaly na konci srpna 2019.

Tagy: