Přijedou pro dávky, zbyde po nich nepořádek. Brno řeší, co s romskými uprchlíky u nádraží

Brno má dvě stanová městečka pro uprchlíky.

Brno má dvě stanová městečka pro uprchlíky

V Brně stojí od pátku dvě stanová městečka pro uprchlíky. První v lesích u Masarykova okruhu slouží nově příchozím běžencům do doby, než projdou lustrací. Druhé 3. června narychlo vybudovali v centru pouhých 300 metrů od budovy hlavního nádraží. Do něj chce město směřovat romské migranty, kteří se před nádražím shlukují.

Křik, pobíhající děti a všudypřítomný nepořádek. Travnatý ostrůvek před hlavním nádražím v Brně opět okupují skupiny Romů. Podle cizinecké policie jde o obyvatele ukrajinsko-maďarského pomezí. Mnozí přijíždějí do Česka z kraje měsíce jen kvůli dávkám, poté se zas vracejí zpět.

„Vesměs to jsou lidé, kteří již prošli českým systémem na KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci, pozn. red.). To znamená, že jde o Ukrajince, kterým byla udělena dočasná ochrana. Mají u sebe cestovní občanský průkaz nebo pas Ukrajiny a k tomu české vízum,“ přiblížil vedoucí cizinecké policie v Jihomoravském kraji Miroslav Tóth.

Lidé se tak mohou volně pohybovat v rámci Schengenského prostoru. Podle primátorky město nemá žádné páky, jak je z místa vyhnat. A tak Brno přišlo alespoň s nápadem odsunout je z přednádraží o 300 metrů dál.

V pátek kolem 14. hodiny desítky hasičů připravovaly zpustlý pozemek nedaleko autobusového nádraží. Provizorní stanové městečko začalo fungovat ještě týž den. Podle městské policie, která na oblast před nádražím i na nedalekém úřadu práce dohlíží, nepředstavují tito lidé bezpečnostní riziko. Objevují se ale případy narušení veřejného pořádku.

Zůstal jen nepořádek

„Skupina, která se u nádraží pohybuje, má specifický styl života. Odpovídá to tomu, jak žije v přirozených podmínkách na Ukrajině,“ doplnil vedoucí odboru sociální péče města Brna Jan Polák. Pokud by opatření nepomohla, Brno plánuje plácek u nádraží oplotit. Přesun je prý dočasné řešení, než začne platit novela lex Ukrajina.

„Pěvně věřím, že když tito lidé neprokážou, že tady celý měsíc bydleli, nebude jim dávka vyplacena a už se sem do Brna a do České republiky vracet nebudou,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková. Reportér CNN Prima NEWS Jakub Sabol z místa kolem 17. hodiny informoval, že před hlavním nádražím nezůstal ani jeden uprchlík.

„Zůstal po nich jen nepořádek. Na pozemku, kde je stanové městečko, už někteří uprchlíci pobývají. Dva ze čtyř stanů by již měly být plné. Lidé zde mají zázemí, ať už pitnou vodu nebo mobilní toalety. Je však pouze na nich, zda zde zůstanou, město je nutit nemůže,“ doplnil s tím, že vedení Brna doufá, že se romští Ukrajinci budou srocovat ve vybudovaném prostoru.

V lesích kousek za městem pak Jihomoravský kraj otevřel jiné stanové městečko. Zde budou moci dočasně přespat nově příchozí utečenci do doby, než asistenční centrum uskuteční jejich lustraci.

Tagy: