Uprchlíci se budou potulovat v ulicích, varuje hejtman Vondrák před uzavíráním center

Ivo Vondrák

Rozhovor s Ivem Vondrákem

Vedení Prahy čelí kritice některých hejtmanů kvůli svému záměru uzavřít krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky (KACPU) ve Vysočanech. Například poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) označil kroky pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) za nepatřičné. Hřib naopak svou pozici brání s tím, že hlavní město už je za hranicemi svých kapacit a vláda situaci neřeší.

„Jednání primátora Hřiba je skutečně nekolegiální. V dané situaci, kdy přijímáme uprchlíky a situace není jednoduchá ani v jiných krajích, je uzavření byť jednoho asistenčního centra problém, který bude zatěžovat všechna ostatní centra. Není to fér. Vyvíjet nátlak takovým způsobem je nepatřičné,“ řekl Vondrák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Souhlasí tak se slovy předsedy Asociace krajů ČR a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), který Hřibův plán rovněž označil za nekolegiální krok a politické gesto. Pardubický kraj dokonce hodlá zavřít své centrum pro uprchlíky, pokud to Praha skutečně v polovině června udělá.

„Přijímání uprchlíků z Ukrajiny a jejich registrace na krajských asistenčních centrech není izolovanou záležitostí jednoho či druhého kraje, ale otázkou komplexního řešení. Avízo uzavření asistenčního centra v Praze k 15. červnu považuji za jednoznačně nekolegiální krok,“ sdělil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Jednání pardubického vedení ale Vondrák považuje za zbytečné. „Pokud bychom zavřeli všechna asistenční centra, tak ničemu nepomůžeme. Uprchlíci pak vystoupí na nádražích a budou se v těch městech potulovat. Skrz asistenční centra jim můžeme pomoci. Vyjádření pana Netolického mi přijdou jako nešťastná. Měli bychom zachovat chladnou hlavu. My v Moravskoslezském kraji nic takového neplánujeme,“ uvedl.

Spor mezi vládou a Prahou

Zdeněk Hřib a premiér Petr Fiala (ODS) se sejdou kvůli uprchlické krizi v pátek 17. června, tedy až dva dny poté, co Praha KACPU ve Vysočanech plánuje uzavřít. Hlavní město se potýká s velkým přílivem uprchlíků, kterých je podle Hřiba až čtyřikrát více než v některých dalších krajích.

KACPU dosud odbavilo přes 90 tisíc lidí. Kvůli velkému množství převážně romských uprchlíků z Ukrajiny přebývajících na pražském Hlavním nádraží musela být navíc vybudována stanová městečka v Troji a Malešicích.

Pražský primátor již několik týdnů vytýká vládě, že nevytvořila funkční systém přerozdělování uprchlíků. Motivovat ke stěhování chtěl Hřib pomocí změn dávek utečencům. K tomu zatím nedošlo. Po středečním jednání magistrátního krizového štábu primátor řekl, že městu jsou sdělovány pouze důvody, proč systém přerozdělování nelze vytvořit, namísto návrhů konkrétních kroků.

Tagy: