Česko bude hlídat PES. Když je zelený a usmívá se, riziko je nízké, řekl Blatný

Jan Blatný

Ministerstvo zdravotnictví představilo plán, jak se budou v Česku rozvolňovat přísná vládní opatření. Tzv. PES má mít pět fází, přičemž zatím jsme stále v nejhorší z nich. Příští týden bychom se ale už mohli posunout do fáze 4. Jak a kdy se dočkáme dalších opatření, jsme sledovali na CNN Prima NEWS živě.

Systém by měl denně vyhodnocovat každou oblast a přidělit jí body od 0 do 100. Podle toho následně bude oblast zařazena do první až páté fáze. Ty jsou barevně oddělené a doprovází je symbol skutečného psa.

„Je-li PES zelený, tak se usmívá. Od 16. listopadu budou dostupné denní hodnoty indexu,“ prohlásil ministr Blatný při představování systému s tím, že si každý z občanů bude moct podle kritérií na webu resortu riziko vypočítat. Lidé tak lehce zjistí, zda je jejich region v zelené, tedy nejméně rizikové fázi, nebo naopak ve fialové, tedy nejhorší.

Zvýšené riziko musí trvat alespoň tři dny, aby se přestoupilo do vyššího stupně, pro snížení mezi fázemi bude ale podle Blatného třeba celý týden.

V indexu rizika se budou hodnotit 4 faktory

  • Výskyt nákazy a nové případy na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dnů
  • Výskyt koronaviru mezi seniory
  • Reprodukční číslo
  • Podíl pozitivních testů v denním vzorku

„Index nebude využíván jako robotický systém, vyhodnocení epidemické situace a nastavení opatření budou vždy provádět lidé – experti,“ píše se v dokumentu. Hodnoty budou počítané pro celou ČR a pro kraje, mohou být i pro nižší územní celky, pro které se ale podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nebudou přijímat samostatná opatření.

Ve všech fázích bude nutné zachovat nouzový stav. Ve čtvrtek se Česko dostalo na hranici reprodukčního čísla 0,8 a podíl pozitivních testů klesl pod 20 procent.

Již dříve Blatný uvedl, že 18. listopadu budou moct do školy žáci prvních a druhých tříd.

Tagy:
nákaza CNN Prima NEWS ANO 2011 Jarmila Rážová Česko koronavirus COVID-19 ministr zdravotnicví Jan Blatný protiepidemický systém PES Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky