RADAR: O víkendu budou teploty atakovat tropickou třicítku. Podívejte se, kde se čekají deště

Počasí

Počasí (5.4.2024 6:58)

Česko čeká velmi teplý víkend. V pátek se budou teploty pohybovat kolem dvaceti stupňů, během soboty se ale začne oteplovat a v neděli se přiblíží až k třicítce. V sobotu se také začne vyjasňovat obloha, ojediněle se během víkendu mohou vyskytnout přeháňky.

Přes střední Evropu bude přecházet k severovýchodu další frontální systém. V pátek bude zpočátku polojasno až skoro jasno, ojediněle se vyskytne slabý déšť. Večer se na západě a na severu ojediněle mohou vyskytnout přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 17 až 21 °C, na horách se budou pohybovat kolem 12 °C. Povane mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co vlastně je pocitová teplota a jak se určuje? Existuje pro ni složitý vzoreček

V noci na sobotu zesílí kolem tlakové výše nad jižní Evropou příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Noc bude zatažená až oblačná, ojediněle se může vyskytnout déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 13 až 9 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V sobotu bude zpočátku oblačno až zataženo, ojediněle se vyskytne déšť. Postupně od jihozápadu se očekává ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Nejvyšší teploty dosáhnou 21 až 25 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s, který se bude během dne měnit na jižní až jihovýchodní.

V neděli bude převážně polojasno. V noci teploty klesnou na 12 až 8 °C, v údolích ojediněle až na 6 °C, přes den ale vyšplhají na 22 až 26 °C, v Čechách až na 28 °C. Povane slabý, přes den místy mírný vítr jižních směrů o rychlosti 2 až 6 m/s. „Pravděpodobně dojde k překonání rekordů, protože jejich hodnoty jsou mezi 24 a 28 stupni,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová. Dodala, že může nastat i tropický den, tedy že teploty přesáhnou 30 stupňů.

V neděli by se do Česka mohl opět dostat saharský prach. „Může za to příliv teplého vzduchu od jihu, v neděli se může dostat do Čech, poté odvane na východ,“ popsala Valachová.

Neobvykle vysoké teploty budou panovat i na začátku nového týdne. V noci na pondělí klesnou na 13 až 9 °C, přes den pak dosáhnou 21 až 25 °C, v Čechách až 27 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Tagy: