Česko se žhaví. V budoucnu se dočkáme i 42 °C, řekl meteorolog, experti mluví o siestách

Slunce nad Prahou

Za deset až dvacet let mohou rekordní teploty v České republice atakovat až 42 °C. Výhled pro CNN Prima NEWS popsal meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Josef Hanzlík. Dosavadní letní rekord je přitom 40,4 stupně z roku 2012. Budeme potřebovat siesty?

„Oteplování je pozvolné. Pokud bude stejný trend jako doposud, tak za deset nebo dvacet let se můžeme posunout o jeden až tři stupně nahoru,“ popsal meteorolog Hanzlík. Rekordní denní teploty by tak mohly atakovat namísto dosavadních 38 stupňů až 42.

ČTĚTE TAKÉ: Ohnivé peklo sužuje jih Itálie. Požáry uzavřely letiště v sicilském Palermu

Dne 20. srpna roku 2012 hodnota teploměru v Česku vystoupala až na 40,4 stupňů. „Od té doby rekord drží,“ dodal meteorolog Hanzlík.

Změna přijde pomalu

Vedle maximálních teplot budou stoupat i ty průměrné. Ty se podle experta zvyšují po desetinách. „Není to tak, že se za rok posunou teploty o jeden nebo dva stupně,“ upozornil. Letos meteorologové naměřili nejvíce 38,6 stupně. „Nevypadá, že by tato teplota byla v následujících týdnech překonána, šance je mizivá,“ dodal pro CNN Prima NEWS.

K tomu, že by v Česku byly zavedeny siesty, které mají v jižních státech, je Hanzlík spíše skeptický. „Nemyslím, že v tuzemsku budeme mít siestu, naše ekonomika je postavená jinak. Záleží však na zaměstnavatelích, zákoně. Spíše bude přibývat lidí, kteří si pořídí klimatizaci. Ta na oteplování dopad ale nemá,“ uzavřel.

Jiný názor má vědkyně z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd Hana Hanzlíková. „Pokud by byly teploty v Česku srovnatelné s jižními státy a trvaly by jeden nebo dva měsíce, brzy siesty možná budeme potřebovat,“ sdělila v rozhovoru pro Spotlight.

Tagy: