V Česku udeří v noci mráz. Čekají se přeháňky, na horách napadne sníh

Mráz na autě

Česko čekají první mrazy. Podle meteorologů v noci ze středy na čtvrtek klesne teplota na -1 °C. Ve středu má podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) místy pršet, na horách se objeví i sníh. Nejvyšší teploty dosáhnou maximálně 11 °C.

Ve středu má být podle meteorologů většinou oblačno. Ojediněle se objeví i přeháňky, které budou v polohách nad 800 m smíšené nebo sněhové. Večer ale začne srážek i oblačnosti ubývat.

Nejvyšší teploty dosáhnou 7 až 11 °C, v 1 000 m na horách maximálně kolem 3 °C. Vát bude mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, který večer zeslábne.

V noci ČHMÚ očekává převážně polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle déšť nebo přeháňky. Od západu bude v Čechách zataženo a místy bude pršet. Na Moravě se k ránu objeví mlhy.

V polohách nad 900 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Teploty přes noc klesnou k 5 až 1 °C, ve východní polovině území ojediněle až -1 °C. Vát bude slabý západní vítr 1 až 4 m/s.

V pátek se oteplí

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť a v polohách nad 900 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer bude od západu srážek ubývat. Na Moravě a ve Slezsku se objeví mlhy, pršet tam začne až odpoledne a večer. Nejvyšší teploty dosáhnou 7 až 11 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Ani v pátek počasí nebude lepší. Během dne má být oblačno až zataženo a místy se mají objevit přeháňky. V místech nad 1 100 m budou přeháňky i smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou k 7 až 3 °C, nejvyšší denní teploty naopak vystoupají k 11 až 15 °C. Vát bude slabý, během dne mírný jihozápadní, postupně až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Na horách už sněží

Ochlazení je znát a na horách dokonce už nasněžilo. Konkrétně v Beskydech je na vrcholech hor vidět sněhový poprašek, na nejvyšším vrcholu Lysé hoře napadly tři centimetry sněhu. I loni napadl v Beskydech první sníh 13. října, bylo ho ale více, na Lysé hoře meteorologové evidovali více než dvaceticentimetrovou vrstvu.

„Teď je na Lysé hoře teplota minus dva stupně Celsia, přes den bude kolem nuly nebo lehce nad nulou, takže sníh asi nevydrží. V polohách nad 800 metrů nad mořem může ještě dneska v přeháňkách nějaký sníh připadnout, ale může být i tající,“ řekl Drobek.

Nedá se podle něj zatím očekávat, že by sníh v Beskydech vydržel. „Potom by se mělo oteplovat, takže myslím, že v dalších dnech to nevydrží,“ řekl meteorolog.

Tagy: