Česko dostalo příslib na dodávky vakcíny Sputnik V, prozradil prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman

Podle prezidenta České republiky Miloše Zemana nám Rusko projevilo ochotu dodat vakcínu Sputnik V proti koronaviru. Zeman to uvedl televizi CNN Prima NEWS. Příslib prý Zeman dostal přímo od prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Miloš Zeman uvedl, že Vladimiru Putinovi adresoval dopis, v němž ho o vakcínu Sputnik V po dohodě s premiérem Andrejem Babišem požádal. „Pokud jsem správně informován, tak této žádosti bude vyhověno. Budeme ale samozřejmě potřebovat tu certifikaci,“ řekl Zeman televizi CNN Prima NEWS. Zemanovi by prý „úplně stačila certifikace SÚKLu“.

Český prezident by tedy netrval na schválení Sputniku V Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), v čemž se rozchází s mnoha odborníky, ale také s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Ten už dříve prohlásil, že o Sputniku V je možné uvažovat právě ve chvíli, kdy ho schválí EMA.

Podle informací, které CNN Prima NEWS získala od hlavního lékařského poradce Evropské agentury pro léčivé přípravky Hans-Georga Eichlera, zatím ale výrobce vakcíny Sputnik V o certifikaci tuto agenturu nepožádal. Kontakty mezi EMA a výrobcem Sputniku V existují. „Ptají se nás, jaká vědecká data potřebujeme, aby vůbec mohli o schválení požádat,“ řekl Eichler.

Zeman, Babiš, Vystrčil

Hlavní lékařský poradce EMA zdůraznil, že pokud by výrobce vakcíny Sputnik V lékovou agenturu o certifikaci požádal, EMA by se nespokojila jen s předloženými studiemi, ale trvala by na tom, že chce vidět proces vývoje a výroby na vlastní oči. „Musíme si být jisti kvalitou výroby vakcíny a chceme vidět jejich standardy. Zatím nás ale ani ruští ani čínští výrobci o schválení jejich vakcíny nepožádali,“ dodal Eichler.

Co dále prezident republiky Miloš Zeman o vakcíně Sputnik V, budoucnosti vlády nebo případné výměně ministra zdravotnictví prohlásil, se dozvíte v nedělní Partii Terezie Tománkové vysílané na Primě  a CNN Prima NEWS. Mimořádně tříhodinová Partie začíná jako obvykle v 11 hodin. V první hodině můžete zhlédnout rozhovor právě s prezidentem Milošem Zemanem, ve druhé hodině bude Terezie Tománková zpovídat českého premiéra Andreje Babiše (ANO), kterého ve 13 hodin v pražském studiu vystřídá předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Tagy: