Češi budou mrznout, aby Němci měli levnou energii, varuje Konečná. KSČM se dle ní vrátí

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

K věci (812)

Česká republika je v nejhorším stavu za posledních třicet let. Ve sněmovně musí být reálná síla, která bude bojovat za lidi, ne za nadnárodní korporace. Tvrdí to předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která byla hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Vláda v souvislosti s nynější ekonomickou a energetickou krizí vážně zvažuje zavedení takzvané válečné daně, tedy mimořádné daně z neočekávaného zisku. To je podle Konečné sice dobrý nápad, nemyslí si ale, že sám o sobě bude stačit.

„Je to málo. My bychom si představovali daleko větší daňovou reformu,“ vysvětluje předsedkyně KSČM a dodává, že by se vláda měla zaměřit spíše na zavedení sektorových daní, na zdanění nadnárodních korporací a zavést progresivní daň. „Když už nic, tak alespoň tyto dílčí věci jsou v pořádku. Jsou to věci, které přinesou příjem do státního rozpočtu a budou mít dopady na ty, kteří na krizi vydělávají.“

Konečná se domnívá, že kabinet Petra Fialy (ODS) nedělá pro občany České republiky v aktuální situaci vůbec nic. „Vláda na lidi kašle. Kašle na to, že tu je jedna z největších ekonomických a sociálních krizí,“ analyzuje současnou situaci a dodává, že sama potkává ve městech zoufalé spoluobčany. „V obchodě jsem sama potkala paní, která mě asi znala z televize, a ta se tam přede mnou rozbrečela,“ vzpomíná Konečná.

Podle europoslankyně by stát měl zvýšit výdaje na pomoc lidem. Prostory k ušetření peněz potom spatřuje zejména u ministerstva obrany: „Když se podívám, jak se zvyšují výdaje na armádu, na zbrojení, určitě tam bych hledala úspory.“ Sama připouští další částečné zadlužování, musí být ale především efektivně vynaloženo pro občany. „Když lidem pomůžete teď, v budoucnu se nám to stonásobně vrátí.“

Konečná si myslí, že by se Česká republika měla úplně odstřihnout od lipské burzy a svoje energie si nechat hlavně pro sebe. „Ve výrobě elektřiny máme dokonce přebytky. Určitě bychom ji neměli dodávat na německou burzu. Naši občané budou mrznout, aby Němci měli levnou energii,“ míní Konečná v reakci na současný plán vlády na regulaci vytápění nemovitostí.

Z nejnovějšího průzkumu agentury Median vychází, že by komunisty volilo 2,5 procenta lidí, což by na vstup do sněmovny nestačilo. „V KSČM se změnila mediální strategie. Mám kolem sebe tým mladých lidí, kteří přicházejí se zajímavými nápady, pořádáme demonstrace. Snažíme se prostě být vidět,“ zakončuje Konečná s prognózou, že v příštích volbách se KSČM do Sněmovny vrátí.

Tagy:
krize komunismus daně CNN Prima NEWS KSČM Median vláda komunisté Kateřina Konečná Česko daň vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo obrany České republiky