Česko je v řešení migrace vzorem, míní Klempíř. Herzmann varoval před zánikem civilizace

Oto Klempíř v pořadu 360

360° (59)

Češi se v přijetí ukrajinských uprchlíků stali vzorem pro celý svět, řekl expert na politický marketing Oto Klempíř v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Debata o migraci se ale podle něj v tuzemsku posunula do kategorie obav. Sociolog a politolog Jan Herzmann v debatě upozornil, že kvůli migraci v minulosti mnohé civilizace zanikly.

„Ukázali jsme velké srdce a velkou trpělivost s ukrajinskými uprchlíky,“ chválil Čechy Klempíř za to, jak zvládli příliv uprchlíků po začátku ruské invaze na Ukrajinu. „Jsme vzorem pro celý svět.“ Teď se ale podle něj ve veřejnosti probudily obavy. Češi mají dle jeho slov strach z jiného vyznání, odlišné barvy pleti nebo zvyků. „Velice se bojí, že jich sem přijde hodně a bude zle,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Ve vítězství Ukrajiny věří jen 13 procent Čechů. Podle třetiny skončí válka kompromisem

Podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise je rozlišování toho, koho přijmout a koho ne, pokrytecké. „Rozhodně to není tak, že když tu jsou Ukrajinci, tak máme splněno. Morální je, že buď bereme všechny, nebo nikoho,“ prohlásil Kulidakis. „Když vidíme dítě s matkou vdovou, které prchá ze Sýrie, o co je horší než ti z Ukrajiny?“ ptal se ve vysílání.

Herzmann uvedl, že z obecného mravního hlediska s Kulidakisem souhlasí. „Jeden uprchlík jako jiný,“ doplnil. Zároveň však váhal, zda mravní imperativ říká, že tato civilizace musí zajít tak daleko, až možná zanikne, jak tomu prý bylo mnohokrát v minulosti. „V některých částech Francie už platí spíše právo šaría než právo francouzského státu. To jsou výjimky, jsou to excesy, ale jak daleko půjdeme, abychom byli schopni civilizaci ochránit?“ polemizoval. Jde však podle něj o otázky, na které západní společnost včetně Česka nemá odpověď.

Tagy:
migrace Ukrajina uprchlík Česko civilizace Oto Klempíř ruská invaze na Ukrajinu