Další medaile pro Česko. Nestárnoucí Sáblíková vybojovala na „pětce“ bronz

Česká výprava na zimní olympiádě v Pekingu dosáhla na další cenný kov. Bronzovou medaili vybojovala rychlobruslařka Martina Sáblíková v závodě na pět kilometrů. Na prvním místě skončila favorizovaná Nizozemka Irene Schoutenová. 34letá Sáblíková už na „pětce“ brala zlato na olympiádách v roce 2010 a 2014. V Pchjongčchangu 2018 pak dosáhla na stříbro.

Sáblíková, která jela už ve čtvrté jízdě, prosvištěla trať v čase 6:50,09. Poté s napětím čekala na další dvě dvojice. Překonala ji pouze stříbrná Isabelle Weidemannová a zlatá Irene Schoutenová. Italka Francesca Lollobrigidová přepálila začátek, za Češkou nakonec zůstala o více než vteřinu.

29letá Schoutenová v poslední rozjížďce udržela vysoké tempo a časem 6:43,51 překonala olympijský rekord. Ten dosud držela Němka Claudia Pechsteinová ze Salt Lake City 2002.

„Když bylo jasné, že medaili získám, bylo to neuvěřitelné. Pocity je hrozně těžké popsat. Já si v tu chvíli říkala: ‚Čtvrtá olympiáda a zase medaile z pětky, po tom všem...‘ Pro mě bylo neuvěřitelné, že se to povedlo,“ radovala se Sáblíková, která měla v průběhu sezony zdravotní problémy a na konci minulého roku se při pádu zranila.

„Od začátku se mi jelo dobře, což jsem úplně nečekala poté, co jsem měla v hlavě,“ řekla dále Sáblíková, která byla před závodem naštvaná z losu a soupeřky. Věřila, že pojede s některou z favoritek, například světovou rekordmankou Natalijí Voroninovou z Ruska.

„Jak těžký závod to byl? Co se týče času i mojí hlavy, jeden z nejtěžších. Přesvědčit samu sebe, že na to mám, bylo hodně těžké. I když včera se mi na tréninku jezdilo skvěle, to jsem si mohla dělat, co jsem chtěla. Ale sama jsem si to zkomplikovala. Já jsem ale hrozně ráda, že tady jsem. Že jsem byla čtvrtá a dnes třetí. Prostě, že jsem tady mohla závodit. Že jsem tak vysoko, je pro mě neuvěřitelné,“ dodala česká reprezentantka.

Pro Sáblíkovou jde o druhou bronzovou a celkově už o sedmou olympijskou medaili. 34letá rychlobruslařka už na „pětce“ brala zlato na olympiádách ve Vancouveru 2010 a v Soči 2014. V jihokorejském Pchjongčchangu 2018 pak dosáhla na stříbro. Ve Vancouveru urvala ještě zlato za tři kilometry a bronz za 1 500 metrů. V Soči Sáblíková vybojovala i stříbro, a to v závodě na tři kilometry.

Dosud se se šesti cennými kovy dělila o první místo s běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou. V Pekingu získala pro českou výpravu druhou medaili po úterním vítězství Ester Ledecké, která na snowboardu obhájila triumf v paralelním obřím slalomu. Na hrách v Pekingu už Sáblíkovou další individuální start nečeká.

Kompletní výsledky závodu na 5 000 metrů

1. Irene Schoutenová (Nizozemsko) 6:43.51

2. Isabelle Weidemannová (Kanada) 6:48.18

3. Martina Sáblíková (Česko) 6:50.09

4. Francesca Lollobrigidová (Itálie) 6:51.76

5. Ragne Wiklundová (Norsko) 6:56.34

6. Natalja Voroninová (Rusko) 6:56.99

7. Sanne in 't Hofová (Nizozemsko) 6:59.77

8. Misaki Ošigiriová (Japonsko) 7:01.17

9. Maryna Zujevová (Bělorusko)  7:02.91

10. Momoka Horikawová (Japonsko) 7:06.92

11. Mei Chan (Čína) 7:08.37

12. Magdalena Czysczońová (Polsko) 7:21.49

Tagy:
Olympijské hry Pchjongčchang zlatá medaile Martina Sáblíková Česko sport rychlobruslení bronzová medaile stříbrná medaile Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Zimní olympijské hry 2022 Irene Schoutenová Isabelle Weidemanová Isabelle Weidemannová