RADAR: Spalující vedro a dusno. V Česku ale udeří i intenzivní bouřky, kdy je čekat?

V létě je více než důležité dodržovat pitný režim. (Ilustrační snímek)

Počasí (8.7.2024 6:41)

Česko má před sebou velmi horký týden. Zatímco v pondělí se teploty budou pohybovat pod 30 stupni Celsia, již v úterý překročí tropickou hranici. Oteplování vyvrcholí ve středu, kdy maximální hodnoty mohou dosáhnout i 35 stupňů Celsia. Lidé by se tak měli připravit na nepříjemně dusné odpoledne, varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Horko přinese i intenzivnější bouřky.

Nejvyšší denní teploty se v pondělí mají pohybovat ještě v rozmezí od 23 do 27 stupňů Celsia a z celého týdne půjde o nejméně horký den. Očekávat můžeme oblačno až polojasno. Ojediněle se objeví přeháňky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Na východě Moravy se mohou objevit bouřky.

K TÉMATU: V Česku se objevil ukázkový húlavový oblak. Co stojí za jeho vznikem a může přinést nebezpečí?

Nejtepleji by mělo být na území Moravy, přičemž nejnižší teploty se budou týkat Karlovarského kraje, uvedli experti ČHMÚ na sociální síti X. Ve vyšších polohách rtuť teploměrů dosáhne na 17 stupňů Celsia.

Jasné až polojasné nebe přetrvá i v noci z pondělí na úterý. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 17 a 13 °C.

Úterý by mělo být „slunečné, stabilní a většinou beze srážek“. Během dne bude jasno až polojasno. „Teploty se budou pohybovat mezi 28 a 32 stupni Celsia. Půjde o nejslunečnější den z celého týdne, svitu si užijeme až po dobu 15 hodin,“ přiblížila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

Během noci na středu může na některých místech nastat i tropická noc s teplotami nad 20 °C. Oteplování však vyvrcholí právě během středy. Teploty v odpoledních hodinách vyletí nad 30 °C, lokálně nejsou vyloučena ani maxima 35 stupňů Celsia, a to především v oblasti Polabí, jižní Moravy nebo Ostravska.

Vedro bude podle meteorologů doprovázet velmi vysoká vlhkost. „Ve středu se tedy připravte na nepříjemné dusné odpoledne,“ varovali experti v příspěvku na síti X. Během dne rovněž očekávají příchod studené fronty, která přinese intenzivnější bouřky.

„Ty budou mít k dispozici díky vlhkosti mnoho dostupné energie a díky vyššímu proudění (střihu větru) ve vyšších hladinách budou patrně i lépe organizované,“ objasnili odborníci.

Během čtvrtka teploty nad západní polovinou Česka mírně poklesnou. „V případě Moravy si ale lidé od tropů neodpočinou – ve čtvrtek budou maxima na 33 stupních Celsia a v pátek stoupnou opět k 35 stupňům Celsia,“ upozornila Valachová.

Následně dorazí další studená fronta, která na víkend srazí teploty pod tropické hodnoty. Měly by se tak objevit i bouřky, jež mohou znovu nabrat na síle.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurikán Beryl zpustošil Karibik. Sílu živlu na vlastní kůži pocítil reportér CNN

Tagy: