V Česku se objevil ukázkový húlavový oblak. Co stojí za jeho vznikem a může přinést nebezpečí?

S bouřkami se může pojit i jev shelf cloud.

Počasí 7.7.2024

Sobotní bouřku ve středních Čechách doprovázel meteorologický jev, který se nazývá shelf cloud nebo v české podobě húlavový oblak. Ten často připomíná oblouk, jelikož se od rozlehlých bouřkových mraků liší roztřepenými okraji a může se vrstvit na sebe. Úchvatný útvar však často přináší prudkou změnu počasí. Meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Iveta Kodádková pro CNN Prima NEWS přiblížila, jak tento jev vzniká a co může přinést.

Jev, který nejčastěji připomíná oblouk mraků navrstvených pod bouřkovými oblaky, se podařilo zachytit Michalu Počtovi u Jesenice u Prahy, a to v sobotu po šesté hodině večer.

K TÉMATU: EU rozhoduje nerealisticky, tvrdí o změně klimatu Cílek. Greta byla můj guru, pak udělala zásadní chybu

Útvar se podařilo zachytit i lovcům bouřek z organizace Czech Thunderstorm Research Association. „Čelo večerní bouřky ve středních Čechách doprovázel i fotogenický shelf cloud,“ uvedli v příspěvku s fotografiemi.

Čelo večerní bouřky ve středních Čechách doprovázel fotogenický shelf cloud. Jak jste včerejší bouřky zachytili vy?

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Sunday, July 7, 2024

Meteorologický jev na první pohled působí jako kupa mraků, která se pohybuje v nižší výšce než ostatní mraky. Tvarem připomíná oblouk. Podle definice meteorologického slovníku se jedná o „hustý, horizontálně orientovaný oblačný útvar s více či méně roztřepenými okraji, který se může vyskytnout na spodní přední části mohutných kupovitých oblaků“.

Meteoroložka ČHMÚ Kodádková přiblížila, že jev se vytváří na čele postupující bouře. „Vzniká tím, že sousední vzduchové hmoty se pohybují v opačných směrech. Bouřkový oblak cumulonimbus vzniká prudkým vzestupem teplého vzduchu směrem vzhůru, z bouře naopak sestupnými pohyby vytéká studený vzduch,“ popsala.

Množství studeného vzduchu klesá k zemi, jelikož je těžší. Tím vytlačuje stávající teplý vzduch rychle vzhůru. „Jak tento vzduch stoupá, vodní pára kondenzuje, čímž se vytváří právě jev shelf cloud,“ dodala Kodádková.

Jeho výskyt není podle ní odborníky ani nadšenci konstantně monitorován. „Není ale zcela neobvyklý. Vytvořit se může v případě silnějších bouří,“ objasnila meteoroložka. Húlavový oblak bývá podle ní často doprovázen silnými nárazy větru. Problémem mohou být i intenzivní srážky, které jsou schopné napáchat v okolí značné škody.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sedm mrtvých po řádění hurikánu Beryl. Zkázu v Karibiku odhalily záběry

Tagy:
blesk počasí bouřka vzduch mraky shelf cloud lovci bouřek oblačnost Czech Thunderstorm Research Association meteorologický jev Iveta Kodádková