Kreml zatrhl Česku projev v OSN. Bojí se kritiky, útok na děti je šokující, zuří na ministerstvu

Ruský velvyslanec při Radě bezpečnosti OSN Vasilij Něbenzja.

Ukrajina: Ruský útok na Kyjev zasáhl i dětskou nemocnici

Česká diplomacie chtěla na půdě Rady bezpečnosti OSN vystoupit s mimořádně silným projevem, kterým chtěla odsoudit raketový úder na Kyjev, při kterém byla mimo jiné zasažena i dětská nemocnice Ochmatdyt. K přednesu však nakonec nedošlo. Rusko, které aktuálně organizaci předsedá, projev zablokovalo. Česká diplomacie se staví proti. Celý text, který měl původně zaznít, má CNN Prima NEWS k dispozici.

„Rusko neumožnilo Česku vystoupit v Radě bezpečnosti OSN. Bojí se kritiky a našich hlasitých postojů. Projev jsme předali jejich velvyslanci v Praze,“ oznámilo na sociální síti X české ministerstvo zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Drtivá pomsta za útok na nemocnici: V Rusku hoří ropné sklady, 1200 zlikvidovaných vojáků

Redakce CNN Prima NEWS má připravený projev, který však nezazněl, k dispozici. Na úvod v něm stojí vyjádření lítosti nad raketovým útokem na kyjevskou nemocnici a další místa, který text odsuzuje. „To, co se včera stalo, je nepřijatelné. Je to za hranicí únosnosti. Česko nejostřeji odsuzuje ničivé útoky spáchané Ruskou federací,“ stojí v textu.

Tuzemská diplomacie v projevu dále útok na „malé, nevinné a nemocné děti“ ze strany Rusů označuje za „naprosto šokující“. „Je více než zřejmé, že argumenty typu omylný úder‘ nebo ‚způsobila to ukrajinská protivzdušná obrana‘ zde nemají žádnou váhu. Ruská armáda musela dobře vědět, na jaké civilní cíle mířila a jaké škody tyto útoky způsobí,“ píše se v projevu.

„Bez ohledu na to, jaké lži ruská propaganda nadále šíří, jednoduchá pravda zůstává: Putinovo Rusko je agresor,“ uvádí dále česká diplomacie v nevyřčeném projevu a volá po tom, aby strůjci války byli postaveni před spravedlnost.

„Mezinárodní společenství musí podniknout konkrétní kroky k ukončení války a podpoře suverenity Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích. Česko je odhodláno spolupracovat se všemi, kteří skutečně hájí klíčové principy Charty OSN, aby tato ruská agrese proti Ukrajině jednou provždy skončila,“ mělo zaznít na závěr českého projevu na půdě Rady bezpečnosti OSN.

Lipavský: Vrazi dětí jsou odpadem lidstva

V úterý si v návaznosti na raketový úder na kyjevskou dětskou nemocnici Ochmatdyt nechal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) předvolat ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. „Vrazi, kteří útočí na děti v nemocnici, jsou odpadem lidstva. Dostal pokyn to v Moskvě vyřídit,“ komentoval na sociální síti X Lipavský. Ten je aktuálně ve Washingtonu na summitu NATO, jednání se Zmejevským vedl jeho náměstek Jan Marian.

Rusové i tentokrát vinu za úder odmítají. „České ministerstvo zahraničí nevyslyšelo postoj ruské strany,“ uvedlo ruské velvyslanectví v prohlášení. To měl naopak Zmejevskij předat Marianovi. Ruský zastupitelský úřad v Česku zároveň obvinil Prahu, že je „hlásnou troubou“ Kyjeva a jeho západních podporovatelů.

🇷🇺 Комментарий Посольства России в Чехии ▪️ 9 июля с.г. Посол России в Чехии А.В.Змеевский был вызван в МИД Чехии для...

Posted by Посольство России в Чехии on Tuesday, July 9, 2024

Tagy: