Česko mohlo získat 750 tisíc kusů vakcíny AstraZeneca. Babiš odmítl, chtěl Pfizer

Česká republika mohla od Evropské unie získat 750 tisíc dávek vakcín od firmy Astra Zeneca, Andrej Babiš je ale odmítl. Chtěl totiž Pfizer, informuje web Hospodářských novin.

Český premiér uvedl, že rozdělení vakcín mezi země Evropské unie nepovažuje za spravedlivé. Podle zjištění webu Hospodářských novin mělo tuzemsko namísto 70 tisíc dostat celých 750 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca, ukazuje dokument, který mají HN k dispozici a jehož pravost potvrdily dva vysoce postavené zdroje.

Babiš ale podle důvěryhodného zdroje tuto nabídku odmítl, a to proto, že žádal mnohem větší počet. „Strašně to překombinoval,“ prohlásil zdroj Hospodářských novin.

Česko si vakcín od firem Pfizer/BioNTech objednalo sto procent svého podílu podle populace. Členské státy údajně řekly, že Česko má Pfizeru dost, a nic navíc tedy nedostane. Nabídly proto místo toho vakcínu AstraZeneca, které má ČR naopak objednáno méně než polovinu svého podílu.

Babiš poté Deníku N, který na tuto kauzu upozornil, potvrdil, že se o vakcínách AstraZeneca jednalo, podle něj to ale nebyla reálná nabídka. „Žádnou konkrétní nabídku na dodání vakcín AstraZeneca jsme ve vyjednávání o rozdělení deseti milionů dávek Pfizer/BioNTech nedostali. Německo během vyjednávání prosazovalo oddělení kontraktu na vakcíny Pfizer od ostatních a prosazovalo, aby Česká republika nedostala žádné Pfizery, protože jich nakoupila dost,“ popsal jednání Babiš.

Německo nabídku nemělo promyšlenou. „Kompenzace pro Českou republiku vidělo Německo v rámci AstraZeneky, avšak vámi uvedený objem nebyl ani tak nabídkou, jako spíše množstvím, které Německo indikovalo jako potřebné pro Českou republiku k vyrovnání rozdílů v rychlosti dodávek. Nicméně kde a kdy by se toto množství vzalo a zda by to vůbec bylo ve druhém čtvrtletí, žádný členský stát nedokázal ani naznačit,“ dodal Babiš.

Evropská komise, jejíž zástupkyně řídí pracovní skupinu EU k vakcínám, proto podle předsedy vlády s touto variantou už několik dnů před Evropskou radou přestala pracovat a vrátila se pouze k jednání o deseti milionech vakcín od firem Pfizer/BioNTech. Na něm Česko podle diplomatických zdrojů přišlo o 70 tisíc vakcín, které mohlo získat k dobru, kdyby souhlasilo s návrhem portugalského předsednictví EU.

Tagy: