Česko na chvostu evropského žebříčku. Expert vysvětluje, proč příjmy z turismu klesly

Jen Slovensko mělo z EU horší čísla než Česko v tom, kolik v jednotlivých zemích utratí zahraniční turisté. Ukazují to data Eurostatu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež pro CNN Prima NEWS k předposlednímu místu v žebříčku řekl, že se jednalo o extrémní rok kvůli dopadu covidu na turismus. Podle něj bude klíčové najít bohatou zahraniční klientelu.

Data Eurostatu ukazují nelichotivou pozici České republiky. Ta se totiž umístila na chvostu žebříčku, který sleduje podíl ubytování a stravování na tvorbě HDP. Nejnižší podíly byly zaznamenány v roce 2021 na Slovensku (0,8 %), v České republice (1 %) a shodně v Polsku a Nizozemsku (1,2 %). Naopak nejvyšší podíl hlásí Řecko (6,5 %), Kypr (6 %) a Chorvatsko (5,4 %).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko má v nákupu munice na Ukrajinu dalšího spojence. Němci poskytnou miliardy korun

I když byl rok 2021 silně poznamenán covidovými restrikcemi a zákazy, tak je pokles turismu v Česku velmi překvapivý. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže nejsou do metriky Eurostatu započítáni domácí turisté. Lidé totiž v této době cestovali především po České republice a utráceli peníze v tuzemských podnicích.

Podle Papeže se v té době potýkal cestovní ruch s nedostatkem zahraničních turistů. „Rok 2021 byl stále extrémní, kdy přijelo velmi málo lidí. Prakticky se nedá moc porovnávat s normálním vývojem,“ řekl pro CNN Prima NEWS Papež.

Během řádění covidu se cestovní ruch v České republice velmi omezil. Ze dne na den ubylo letů a české hotely přišly o velmi bohatou klientelu. Podle Papeže se jedná především o turisty z Ruska, Číny a Spojených států. „To jsou trhy, které přinášejí na osobu největší výnosy. Ti se dosud nevrací, vyjma Američanů. Oni ale stále vnímají Českou republiku jako Ukrajinu. CzechTourism bude mít velký úkol, aby ve Spojených státech vysvětlil, že jsme stále bezpečná země a nejsme zataženi do války,“ řekl Papež.

Podle něj je teď úkolem najít náhradu za čínské a ruské turisty. „Otevírá se především Indie, Jihoafrická republika nebo Brazílie. Překvapivě roste i počet polských turistů, kteří u nás utrácí více peněz než předtím. Preferují totiž kvalitu a zároveň tu zůstávají déle,“ dodal Papež.

Podíl cestovního ruchu na HDP výrazně poklesl

Statistiky Eurostatu potvrzují i data Českého statistického úřadu. Podle nich cestovní ruch patřil v roce 2021 kvůli covidovým opatřením k nejvíce zasaženým sektorům národního hospodářství. „Podíl cestovního ruchu na tvorbě hrubého domácího produktu Česka klesl v roce 2021 na 1,55 procenta, což ve finančním vyjádření představovalo 95,0 miliardy korun. Jeho podíl na tvorbě hrubé přidané hodnoty v národním hospodářství činil 1,53 procenta. Během dvou let se jednalo o dramatické snížení, neboť v roce 2019 stejný podíl dosáhl 2,76 procenta, což bylo více než v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství dohromady,“ uvádí Český statistický úřad.

MOHLI BY VÁS ZAJÍMAT: Zdechovskému se líbí vraždění, mně ne, řekl David. Spadl jste na absolutní dno, reagoval lidovec

Podle tuzemských dat navštívilo Českou republiku tehdy 10 milionů zahraničních návštěvníků, což bylo meziročně o 2,5 procenta méně. Češi naopak cestovali častěji a realizovali přes 71 milionů cest po České republice.

Tagy: