Na Zlínsku zadrželi během týdne stovky uprchlíků. Hejtman žádá o pomoc stát

Na hranicích se Slovenskem pokračuje příliv nelegálních migrantů.

Uprchlíků přibývá

Na hranicích se Slovenskem pokračuje příliv nelegálních migrantů. Od konce května jich policisté jen na Zlínsku zadrželi téměř tři tisíce. Převážně jde o Syřany. Jen za minulý týden to bylo více než 700 běženců.

Hodně napilno měli policisté v pohraničí i v pondělí od brzkých ranních hodin. V okolí Starého Hrozenkova, Svatého Štěpána, Žítkové a Bojkovic postupně zachytili více než sto nelegálních migrantů. Opět se převážně jednalo o občany Sýrie.

„Zajištěné migranty převezeme do migračního střediska v Holešově, kde je budeme evidovat. Denní kapacita střediska je 150 osob a blížíme se už hranici, protože vypomáháme také kolegům v Jihomoravském kraji,“ přiblížila mluvčí policie Simona Kyšnerová.

Migranty, kteří úspěšně projdou bezpečnostní a zdravotní kontrolou, pak policisté z Holešova odvezou na nádraží v Hulíně. Běženci pak vlaky odjíždí většinou do Prahy a odtud dál do Německa či Rakouska. „Žádné problémy s nimi nejsou,“ sdělil výpravčí z Hulína. Cestující však mnohdy mají strach.

Lidé si stěžují na nepořádek

Proti registračnímu centru v Holešově už místní obyvatelé sepsali dvě petice. Někteří lidé kritizují i volné cestování migrantů vlaky napříč republikou. A obyvatelé pohraničí stále hlasitěji upozorňují na nepořádek, který po běžencích zůstává v okolí obcí.

„Většinou je v noci někdo přiveze, pak zde přespí, oblečou se... Pak vidíme ten nepořádek, který po nich zůstane: spacáky, batohy a další věci,“ přiblížil starosta Starého Poddvorova Ivo Padalík. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš dodal, že kraj nedisponuje žádnou obrannou složkou jako stát. „Proto chceme pomoc od státu, který má policii. Řešení této otázky je minimálně na úrovni vlády a na úrovni dohody evropských států,“ dodal.

Tagy: