RADAR: Česku hrozí nebezpečné bouřky, platí výstraha. Podívejte se, zda míří i k vám

Ilustrační foto

Počasí (18.8.2024 07:19)

Do Česka v neděli od západu dorazí studená fronta, která s sebou přinese výrazné ochlazení a deště na většině území, informovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V neděli až do pondělního rána je v platnosti výstraha před silnými bouřkami. Deštivá bude i celá první polovina příštího týdne. Vyjasnění můžeme očekávat až ve čtvrtek.

V neděli bude oblačno až polojasno a ojediněle se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, informovali meteorologové. Přes den do Česka od západu dorazí oblačnost – s sebou přinese déšť, který může být i velmi vydatný, a místy i silné bouřky. „Při nich se mohou vyskytnout přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů, nárazy větru o rychlosti 20 metrů za sekundu,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Iveta Kodáková. Mohou se také objevit menší kroupy. V souvislosti s bouřkami je na celém našem území v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.

ČTĚTE TAKÉ: Bahno, popadané stromy, rozbité střechy, zatopené sklepy. Hasiči bojují s následky bouřek

Denní teploty se budou lišit v závislosti na oblasti. Na západní polovině našeho území nejčastěji naměříme teploty okolo 21 °C, ale na jihovýchodě se rtuť teploměrů může vyšplhat až na 31 °C.

Pondělí na většině našeho území přinese oblačnou až zataženou oblohu a občasný déšť. Na východě Česka budou ještě doznívat nedělní bouřky. Přes den ale srážek i oblačnosti bude postupně ubývat. Denní maxima nejčastěji dosáhnou na 18 až 23 °C, na jihovýchodě však naměříme až 26 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V úterý bude zataženo až oblačno. Na jihu se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky. Teploměry ukáží hodnoty mezi 23 až 27 °C, ale na jihovýchodě může být až 29 °C.

Ve středu bude přes Česko postupovat studená fronta, která s sebou přinese oblačnou až polojasnou oblohu, přeháňky a ojediněle i bouřky. K večeru by však měly srážky postupně ustávat a obloha se začne vyjasňovat. Nejčastěji naměříme teploty mezi 23 až 27 °C. Na jihovýchodě bude opět o něco tepleji. Rtuť teploměrů se tam vyšplhá až na 30 °C.

Čtvrteční obloha bude polojasná až jasná a ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku udeřila bouřka s extrémním stupněm nebezpečí. Sledujte na radaru, jak postupuje

Tagy: