Česko se odráží od hypotečního dna. První banka v pondělí zdraží úvěry na bydlení

Zdá se, že čas superlevných hypoték v Česku se naplnil. První velká tuzemská banka se totiž chystá od pondělí 8. března zvýšit svou základní sazbu o 0,2 procentního bodu. Tento krok budou v horizontu měsíců nejspíše následovat i další peněžní ústavy na českém trhu. Hypotéky tak mohou zdražovat i několik příštích let.

Hypoteční banka ze skupiny ČSOB zvýší od pondělí základní sazbu u hypotečních úvěrů o 0,2 procentního bodu. Pro CNN Prima NEWS to uvedl Marek Kříž, spoluzakladatel platformy Zaloto.cz, která je největším tuzemským zprostředkovatelem on-line hypoték v Česku. „Důvodem může být poptávka po hypotékách, která je aktuálně extrémní. Leden byl v on-line hypotečních poptávkách podle našich dat silnější než kterýkoli jiný měsíc loňského roku,“ řekl Kříž.

Nejde jen o úvěry na bydlení zprostředkované přes internet, letošní leden byl historicky nejúspěšnější měsíc v historii sledování. Češi si vzaly hypotéky za bezmála 25 miliard korun. „Hypoteční banku budou podle mého názoru postupně následovat ostatní. Banky nebudou chtít příliš zdražovat jen u refinancování, aby zabránily odchodu klientů. Jinak ale odhaduji, že průměrná sazba by mohla vzrůst až na dvě procenta v průběhu tohoto roku,“ dodal Marek Kříž.

S jeho předpovědí v zásadě souhlasí také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Češi, kteří si chtějí vzít hypotéku za velmi výhodných podmínek, by si měli pospíšit. Lépe už nebude,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Hypoteční banka je totiž lídrem na trhu co do celkového objemu právě splácených hypoték. „Velcí hráči svým způsobem udávají tón celému trhu. Fakt, že zvyšuje sazby jeho lídr, předznamenává skutečnost, že i ostatní půjdou s úroky nahoru,“ dodal.

Ostatní se přidají

Zájem o hypoteční úvěry by tak mohl ochladnout, ale ještě předtím se dá očekávat, že lidé na poslední chvíli výhodné podmínky využijí. „Je velmi složité předpovídat vývoj celého trhu. Od října do prosince 2020 jsme si mysleli, že narážíme na strop toho, co je v on-line poptávce po hypotékách možné. Začátek roku ale předčil naše očekávání,“ řekl Marek Kříž.

Podle něho aktuální čísla ukazují, že financování pořízení nemovitosti hypotékou plánuje nebo alespoň zvažuje obrovské množství lidí. „Překonání loňského rekordu bych ale spíše vyloučil. Růst úrokových sazeb může část klientů od záměru nákupu nemovitosti odradit,“ dodal. Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů dosáhla v lednu 1,94 procenta, jak vyplývá z ukazatele Fincentrum Hypoindex. Únorová hodnota bude známa zřejmě až ve druhé polovině března. Už za únor se tak může potvrdit dosažení úrokového dna a postupný obrat trendu v úrokových sazbách.

Tagy: