Česko se rizikovým číslům zatím vyhýbá. Směřuje „jen“ k 5000 nakažených denně

Česko se zatím vyhýbá nejkrizovějším číslům šíření nákazy koronavirem, která představilo minulý týden ministerstvo zdravotnictví. Šéf Ústavu zdravotnických studií a statistiky Ladislav Dušek prezentoval čtyři scénáře vývoje, které se odvíjí od reprodukčního čísla. To je aktuálně mezi 0,7 až 0,8 – což znamená, že směřujeme k tomu nejlepšímu výhledu. Přesto se zatím nechystají žádná rozvolnění. Důležité je přečkat nápor v nemocnicích.

„Výhledy jsou jednoznačně pozitivní, ale pořád tady máme velmi vysokou virovou nálož v populaci a jednoznačné komunitní šíření,“ komentoval pozitivní změny posledního týdne Ladislav Dušek.

Klesající čísla kvituje i ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Epidemická situace neeskaluje. Naopak se mírně zlepšuje a je evidentní, že zavedená opatření začínají fungovat a projevují se na počtu nově diagnostikovaných pacientů. Pro zachování příznivého vývoje situace je ale nutné, abychom platná opatření důsledně dodržovali,“ uvedl v páteční tiskové zprávě ministr.

Zásadně tak odmítl návrhy na zmírnění současných opatření. Ta budou určitě platit i v celém dalším týdnu.

Čtyři scénáře vývoje

Čtyři scénáře vývoje do konce ledna představilo ministerstvo minulý týden. Pokud se vše bude odvíjet podle současného trendu reprodukčního čísla, směřujeme k tomu nejlepšímu možnému, který byl prezentován.

Nejoptimističtější scénář, který by si ještě minulý týden nikdo nepředstavil a který znázorňuje zelená křivka, hovoří o tom, že by koncem ledna bylo celkově pouze kolem 40 tisíc nakažených. To je přibližně o 100 tisíc méně než je dnes. Denní přírůstek by byl kolem pěti až šesti tisíc, což je hodnota, u které jsme se pohybovali před rozvolněním koncem listopadu a začátkem prosince.

Aktuálně má Česko kolem 10 tisíc nakažených denně. Ostatní scénáře i přesné tabulky počtu nakažených jsme popsali v článku začátkem ledna.

Přestože se číslo R i počty denních přírůstků snižují, nezklidňuje se zatím situace v nemocnicích. Tam se naopak ještě začátkem příštího týdne očekává eskalace.

Kapacity nemocnic stále na hraně

„Kapacity nemocnic pro pacienty s COVID-19 jsou nadále v několika krajích na hraně své maximální vytíženosti, důvodem je nákaza personálu, zejména zdravotních sester,“ uvedl vedoucí klinické skupiny na zdravotnictví Vladimír Černý. Kritická situace je stále v Karlovarském i Moravskoslezském kraji. Nejlépe na tom nejsou ani Olomoucký kraj a Praha.

Minulý týden byly zaznamenány nejvyšší denní nárůsty počtu nakažených za celou epidemii. Ve středu přibylo rekordních více než 17 700 případů. Také podíly pozitivních testů byly vysoké. Dosahovaly téměř 43 procent podle aktuálních údajů ministerstva zohledňujících všechny testy, nejen tzv. PCR testy.

Tagy: