Česku hrozí dosud nejhorší týden pandemie. Klíčová budou čísla ze středy a čtvrtka

Česko má před sebou klíčové dny pro boj se třetí vlnou koronaviru. Nicméně počty nakažených ani reprodukční číslo neklesají tak rychle, jak by měly, a země směřuje ke 20 tisícům nakažených denně a 200 tisícům nakažených celkem už k 21. lednu. Koncem tohoto týdne navíc by pak počet hospitalizovaných mohl překročit hranici 12 tisíc, což je o polovinu víc, než je nyní.

Ačkoliv se může zdát, že zmíněná čísla ze začátku týdne jsou spíš nereálným strašením, koncem týdne může být vše jinak. Aktuálně je k pondělnímu večeru nakažených přes 160 tisíc obyvatel a poslední denní přírůstek je „pouhé“ čtyři tisíce. Jedná se však o údaj z víkendu zveřejňovaný v pondělí, a čísla tak během týdne jistě porostou a budou se blížit ke 20 tisícům.

Nejdůležitější údaj je ale v tuto chvíli počet hospitalizovaných. Ten se zatím drží na hranici 6500. To ale i proto, že denně více než 100 lidí umírá a zároveň se nemocnice snaží maximálně uvolnit kapacity a pacienty drží na lůžkách jen po nezbytně nutnou dobu. Pokud bychom se skutečně dostali k hranici 12 tisíc, systém by pravděpodobně zkolaboval.

Právě počty hospitalizovaných jsou spjaty s enormními čísly nakažených a následující dny ukáží, jak moc toto číslo v nejbližších dnech od úterý do čtvrtka stoupne a s čím poté mohou nemocnice počítat. Obecně se má za to, že z počtu nakažených čtyři procenta budou potřebovat lékařskou péči a z toho jedno procentu bude mít těžký průběh.

Již nyní řada nemocnic především v Moravskoslezském a Karlovarském kraji hlásí obrovské komplikace. A to vrchol teprve očekávají.

Vývoj počtu nakažených a hospitalizovaných ministerstvo zdravotnictví určuje podle reprodukčního čísla. To bylo v pondělí na hodnotě 1,18 a o víkendu dokonce na 1,22. Na základě této hodnoty zdravotnictví již minulý týden zveřejnilo čtyři možné scénáře vývoje a aktuální hodnoty se pohybují mezi druhým a třetím z nich. Na grafu jim odpovídá modrá a žlutá křivka.

Rizikový scénář (žlutá linka)

Právě tento scénář (který odpovídá reprodukčnímu číslu 1,23) dosud Česko kopírovalo nejvíce. Nebo lépe řečeno – čísla z konce týdne mu odpovídala. Nyní se lehce posouváme směrem k mírnějšímu stupni, důležité ale bude úterý, středa a čtvrtek.

„Vydržme do 10. až 15. ledna, kdy očekáváme, že se vývoj zbrzdí a na vysoce rizikové scénáře nedojde. I s nejhoršími scénáři ale musíme počítat,“ řekl koncem minulého týdne pro CNN Prima NEWS šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Realistický scénář (modrá linka)

Tento scénář počítá s tím, že se nic nezmění a vše bude po nějakou dobu stagnovat, tam však ještě nejsme. Aktuální číslo 160 tisíc nakažených ukazuje spíše na rizikový scénář. Tomu odpovídají i denní nárůsty počtu nakažených a prognózy Ladislava Duška.

„Budeme svědky vysokých čísel. Až 20 tisíc nakažených denně,“ prohlásil minulou středu šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek s výhledem na polovinu ledna.

Česko tak osciluje mezi realistickým a rizikovým scénářem. Toho se odborníci obávají především kvůli vyčerpané kapacitě nemocnic. Pokud by se naplnil rizikový scénář, hospitalizaci by podle prognóz potřebovalo až 15 tisíc osob, z toho 2000 by bylo těžkých pacientů na JIP.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví statistiky statistika pandemie CNN Prima NEWS úmrtí Ladislav Dušek Česko koronavirus COVID-19 ministr zdravotnicví Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR