V Česku si začátkem března užijeme jaro. Od pátku ale nastoupí mrazy, může i sněžit

Česko si v příštích dnech užije jarního počasí, v první polovině týdne se teploty vyšplhají až ke 14 °C. Naopak od pátku se začne ochlazovat. Bude převážně oblačno až zataženo, na většině území se objeví také sněhové přeháňky. Teploty klesnou k 0 až 5 °C.

V neděli bude v Česku polojasno až skoro jasno, ráno a odpoledne se mohou objevit místy mlhy. Teploměr přes den ukáže 6 až 10 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze kolem 3 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C. Bude vát slabý proměnlivý nebo severní vítr 1 až 4 m/s. V noci z neděle na pondělí bude převážně jasno, postupně se objeví mrznoucí mlhy nebo bude zataženo s nízkou oblačností. Teploty klesnou k 1 až –3 °C.

V pondělí bude podle meteorologů v Čechách převážně zataženo s nízkou oblačností. Ráno se mohou objevit mrznoucí mlhy. Během dne bude na většině území jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty vystoupají až 11 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze ukáže teploměr 4 °C. Bude vát slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do 4 m/s. Na severovýchodě a východě přechodně mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

V úterý bude jasno nebo skoro jasno. Místy se objeví mrznoucí mlhy nebo bude zataženo s nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po většinu dne. Přes noc teploty klesnou k 2 až –3 °C, naopak během dne vystoupají až ke 13 °C.

Stejně jako v předchozích dnech bude i ve středu převážně svítit slunce. Místy se mohou objevit nad ránem mlhy. Přes noc klesnou teploty k 2 až –3 °C, během dne vystoupají až ke 14 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze 6 °C. labý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s se bude během dne měnit na jihozápadní až západní.

V noci klesnou teploty až k –9 °C

Ve čtvrtek bude podle meteorologů jasno až polojasno, v noci a ráno místy zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. „Během dne od severozápadu přibývání frontální oblačnosti, na většině území déšť nebo přeháňky, postupně nad 600 m a na severu ve všech polohách srážky sněhové,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav. Přes noc teploty klesnou k 3 až –1 °C, naopak přes den bude až 14 °C, na severu kolem 7 °C.

Od pátku se začne v Čechách postupně ochlazovat. „Zpočátku bude oblačno až zataženo. Na většině území se objeví občasné sněžení nebo sněhové přeháňky,“ říkají meteorologové. Noční teploty se budou zprvu pohybovat mezi 2 až –3 °C, v dalších dnech klesnou k –2 až –7 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti kolem –9 °C. Během dne se budou pohybovat mezi 0 až 5 °C.

Tagy: