Jízdné zdarma od 80 let? Takových výhod se ani nedožijeme, zlobí se senioři na Zlínsku

Ve Zlíně budou cestovat bezplatně lidé nad 80 let, místním seniorům se to nelíbí.

Senioři zdarma v MHD

Nezvyklý spor se rozhořel ve Zlíně ohledně městské hromadné dopravy. Od září se budou moci bez jízdenky nebo předplatného vozit lidé, kteří dovršili věku osmdesáti let. Část zastupitelů i veřejnosti se ale bouří. Věková hranice je podle kritiků příliš vysoká.

Penzisté ve Zlíně používají obvykle takzvaný Senior pas. Díky tomuto tarifu ročně zaplatí za služby MHD 600 korun. Lidé nad 80 let však tyto peníze od září ušetří.

K TÉMATU: Řidiči se v létě méně věnují jízdě, popsala policistka. Kde si dát při cestě na Šumavu pozor?

„Pro tuto skupinu obyvatel jsme chtěli zavést bonus, aby mohli cestovat zadarmo,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS náměstek zlínského primátora Miroslav Chalánek (ODS).

Část veřejnosti i zastupitelů ale novinka spíš nadzvedla ze židlí. MHD zdarma by prý mělo být zavedeno i v případě seniorů pod touto hranicí, jak je tomu i v jiných městech. „Je to vysoká hranice. Pouze to dokazuje, že město je pro obyvatele příliš drahé,“ namítl zastupitel Petr Sáha (Zlín 21).

Někteří obyvatelé v seniorském věku to odmítají a zdůrazňují, že část z nich se takových výhod nedožije. „Svého času zde jezdili MHD zadarmo důchodci nad 70 let. Najednou děláme jakýsi pokrok a zvyšujeme hranici,“ uvedla místní seniorka.

Vedení města argumentuje čísly. Bezplatná hromadná doprava nad 80 let bude městskou kasu stát asi dva miliony korun. Kdyby zdarma jezdili i lidé nad 70, zaplatilo by město miliónů šest. „Někdo by tyto peníze musel doplatit – bylo by to na úkor školství, dopravy nebo sportu,“ podotkl Chalánek.

Například v Praze jezdí důchodci zdarma od 65 let. V Brně je tato hranice nastavena na 70 let, přičemž mladší senioři mají slevu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé se probudili a za okny měli bagry. Začala oprava silnic poškozených při rekonstrukci D1

Tagy: