Česko teď hraje v rámci MMA světa velkou roli, říká Murphy, důležitý muž v organizaci KSW

Na turnaji KSW 87 se představí celkem šest českých bojovníků. Zásluhu na tom má z velké části i Alan Murphy, který zajištuje matchmaking i jednání s médii. Především je ale fanouškem bojových umění. Rodák z Dublinu se zná samozřejmě i s největší hvězdou MMA Conorem McGregorem, o němž psal už v začátcích jeho kariéry. Hrdý Ir však české a polské bojovníky velmi uznává. „Polsko a bojové sporty, to prostě patří k sobě a tento sport tam má dlouholetou tradici, stejně jako v Česku,“ říká Murphy v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Jak byste popsal svou roli v organizaci KSW?
Mám různé úlohy. Od matchmakingu (sjednávání zápasů, pozn. red.) až po marketing. Vlastně by se moje role dala nazvat něco jako International development manager (manažer mezinárodního rozvoje, pozn. red.). Starám se o bojovníky, marketing, hledám nové trhy, kam by se mohlo KSW rozšířit, a pak i místa konání eventů. Navíc k tomu vytvářím strategii.

ČTĚTE TAKÉ: KSW znovu v Česku. Na turnaji polského gigantu nastoupí do tvrdých bitev šest Čechů

Co je na vaší práci to nejtěžší?
Jednoznačně práce s lidmi a jejich vedení, protože máme mezinárodní tým a každý má jinou dynamiku, jiný styl práce, specifickou komunikaci nebo různá ega. A to přepínání mezi tím je asi to nejtěžší. KSW je ale mezinárodní organizace a to k tomu prostě patří. Cestování a další věci s tím spojené mi nevadí.

Můžete třeba prozradit nejhorší zážitek nebo nejtěžší moment, jaký jste za svou manažerskou kariéru zažil? A klidně prozraďte jména…
(pousměje se) Tahle opověď tentokrát asi nebude o KSW, protože v KSW pracujeme s úzkým typem spolupracovníků, v úzkém týmu lidí, kteří jsou spolu již dlouho. Znají se a tvoří v podstatě rodinu. Všichni jsou na stejné vlně nebo to tak alespoň cítím. V minulosti, u jiných organizací, to takové ale nebylo. Vždy, když se s někým pracovně rozcházíte, není to příjemné, ale k naší práci to prostě patří a já věci řeším hned a narovinu.

Co na téhle práci milujete nejvíc?
Je to velmi náročná práce, jsem pořád na telefonu, svátky nesvátky, dovolená nedovolená, ale na konci dne jsem prostě stále velký fanoušek tohoto sportu. Miluju to a mám to štěstí, že mě to i živí. Co víc si přát? Navíc často vidíte hned výsledek své práce, jak ovlivňuje prostředí, ve kterém se pohybujete, a to je úžasné.

Znám Conora už z doby, kdy začínal a já o něm psal pro menší fighterská media.

Jak jako hrdý Ir a Dubliňan vnímáte Polsko a Česko?
Když obě země vstoupily do EU a otevřely se hranice, tak jsem jako teenager pracoval ve večerce se spoustou Poláků, takže mnoho mých kamarádů bylo z Polska. V 19 letech jsem navíc poprvé jel do Polska a navštívil i Prahu, která je mimochodem nádherná, a mohl jsem do ní zavítat i po našem únorovém galavečeru v Liberci. Praha je úžasná!

Jaký vidíte rozdíl mezi irskými, českými a polskými bojovníky?
Víte, Irsko je malá země a máme tam tak dva až tři opravdu kvalitní gymy. V Polsku je skvělý gym v každém větším městě, je to neuvěřitelné. Polsko a bojové sporty, to prostě patří k sobě a tento sport tam má dlouholetou tradici, stejně jako v Česku. Takže kvalita trhu MMA a bojových sportů obecně je v Polsku na světové top úrovni oproti Irsku, ale Irsko zase má viditelnější hvězdy, což je logické kvůli angličtině, díky níž se snáz prosadí i v USA.

Když se řekne Irsko a MMA, každého napadne jméno Conor McGregor, jaký s ním máte vztah? Znáte se?
Nevím, jestli známost je správné slovo, ale když se potkáme třeba na nějakém galavečeru, víme o sobě, pozdravíme se a prohodíme pár slov. Znám Conora už z doby, kdy začínal, a já o něm psal pro menší fighterská media. Udělal obrovský kus práce nejen pro sebe nebo Irsko, ale pro celé MMA a bojovou scénu, nebál bych se jeho impakt přirovnat k Alimu nebo Tysonovi. Dopad na Irsko byl ale velký, měli jsme v Dublinu Bellator, UFC nebo i KSW.

Co vás naopak napadne, když se řekne české MMA?
Určitě oldschool fighteři, které jsem měl rád, jako je André Reinders nebo Petr Ondruš, ale taky třeba aktuálně Jiří Procházka. Češi mají skvělé bojovníky. Jirku sleduju už od doby, kdy zápasil v Japonsku. Sledoval jsem i Karlose v UFC. MMA má v Česku kořeny a navíc popularita roste. Oktagon dělá skvělou práci s českými a slovenskými fanoušky, dostal ten sport mezi lidi a Česko teď hraje v rámci MMA světa velkou roli. Věřím, že i KSW pomůže v Česku ještě tenhle růst rozšířit o skvělé zápasy a turnaje.

Kdybyste měl popsat jedním slovem všechny tři země…
Irsko – počasí, protože tam pořád prší. Česko – krása, protože Praha je úžasná. A Polsko – tvrdá práce.

Tagy: