Česko ohrožuje silný vítr s nárazy až 90 km/h. Varování nově platí i pro sobotu

Strom

Českou republiku má opět zasáhnout silný vítr, nárazy mají dosahovat rychlosti 70 až 90 km/h. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu, která původně platila pouze pro pátek, nově ale byla prodloužena do půlnoci ze soboty na neděli. Podle meteorologů hrozí komplikace v dopravě i menší škody na budovách.

Meteorologové ve čtvrtek vydali varování před větrem platnou od pátečních 09:00 do půlnoci na sobotu. Varování se týká severu Vysočiny, jihu Pardubického kraje, Frýdlantska, Jesenicka, Bruntálska, Krnovska a jihovýchodu Moravskoslezského kraje. Jihovýchodní až jižní vítr tam může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu.

V sobotu se varování meteorologů před silným větrem rozšíří o východ Vysočiny, jižní části Jihomoravského kraje, většinu území Zlínského kraje a o téměř celý zbytek Moravskoslezského kraje. Na Frýdlantsku by v sobotu už silný vítr foukat neměl.

V noci na neděli bude vítr podle meteorologů slábnout, ale později v neděli zřejmě opět zesílí. „Z toho důvodu se bude výstraha během soboty pravděpodobně ještě upřesňovat,“ uvedl ČHMÚ.

Kvůli silnému větru by lidé v ohrožených oblastech měli zajistit okna a dveře, upevnit volně položené předměty a zabezpečit skleníky. Meteorologové doporučují omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny hor.

Předpověď počasí v jednotlivých dnech

pátek meteorologové očekávají jasno až skoro jasno, ráno a dopoledne na západě a jihozápadě Čech místy, jinde jen ojediněle, mlhy nebo nízkou oblačnost. Nejvyšší teploty vystoupají k 12 až 16 °C, zejména na západě při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti bude kolem 6 °C, v 1 000 m na horách kolem 12 °C, na Šumavě až 15 °C. Vát bude mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a na severu Čech vítr čerstvý 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). Na hřebenech hor na severu a severovýchodě nárazy kolem 25 m/s (90 km/h). Na západě Čech se očekává slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

V noci na sobotu má být jasno až polojasno. Na západě a jihozápadě Čech a na Českomoravské vrchovině postupně místy, jinde ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty klesnou k 7 až 3 °C, v západní polovině Čech bude 3 až -1 °C. Vát bude čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na hřebenech hor na severu a severovýchodě kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině Čech má vát slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

I v sobotu má být podle ČHMÚ jasno až polojasno. Ráno a dopoledne na západě a jihozápadě Čech a na Českomoravské vrchovině místy, jinde ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší teploty vyšplhají k 12 až 16 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti bude kolem 6 °C. Vát bude čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na hřebenech hor na severu a severovýchodě kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině Čech meteorologové předpovídají slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

Ještě v neděli má vydržet slunečné počasí, meteorologové očekávají polojasno až skoro jasno, ráno a dopoledne místy nízkou oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou k 8 až 4 °C, na západě bude místy kolem 2 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 12 až 16 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti bude kolem 8 °C. Vát bude čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na hřebenech hor na severu kolem 25 m/s (90 km/h), na západě Čech slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

Příští týden bude deštivý

Po víkendu se ale počasí zhorší, v pondělí má být zataženo až oblačno a na většině území pršet. Nejnižší noční teploty klesnou k 9 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti a slabém větru až ke 2 °C. Nejvyšší denní teploty naopak dosáhnou 10 až 14 °C, což je pokles oproti předchozím dnům. Vát bude mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, v Čechách se postupně změní na západní.

Oblačno až zataženo s deštěm bude až do pátku. V úterý v noci teploty klesnou k 7 až 3 °C, nejvyšší denní teploty naopak dosáhnou 8 až 12 °C. Vát má mírný západní, postupně jihozápadní vítr 2 až 6 m/s. Od středy do pátku mají zejména na horách přijít i sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k 5 až 0 °C, při silnějším větru bude kolem 8 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 8 až 12 °C, postupně k 6 až 10 °C.

Tagy: