Do Česka dorazí tropy. Od úterý naměříme až 36 stupňů, ve čtvrtek hrozí bouřky

Česko sužují vysoké teploty

Počasí 18.7.2022 7:09

Ze střední Evropy se k východu přesouvá tlaková výše, která nad naše území přinese teplejší vzduch. Očekává se jasná obloha, nejvyšší teploty dosáhnou v pondělí ke 30 stupňům, v úterý pak až k 35 °C. Od čtvrtka budou vysoké teploty postupně klesat a místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky.

Tlaková výše se přesouvá ze střední Evropy dále k východu a postupně slábne. Po její zadní straně bude od jihu do České republiky proudit teplejší vzduch. V pondělí se proto očekává jasná obloha s teplotami do 30 °C. V 1000 metrech nad mořem a na horách bude okolo 19 °C, na Šumavě 22 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

V úterý a ve středu do Česka dorazí ještě vyšší teploty, které dosáhnou až ke 36 °C. Během noci se budou pohybovat okolo 14 až 18 °C. Povane slabý vítr s rychlostí do 4 metrů za sekundu.

Vysoké teploty začnou ve čtvrtek postupně klesat. Očekává se skoro jasná až polojasná obloha, přechodně až oblačná. Místy se mohou vyskytovat přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 31 °C, na jihovýchodě až ke 34 stupňům.

V pátek a během víkendu se očekávají ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo 30 až 33 stupňů. Vát bude severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Pro jižní Moravu je stále v platnosti výstraha před vznikem požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ uvádějí meteorologové ve výstraze. Podle nich by lidé neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem či používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Vysoké teploty sužují celou Evropu. V centrální části Portugalska naměřili meteorologové 46,3 °C. Ve Španělsku se rtuť teploměru vyšplhala nejvýše ve středu v Almonte nedaleko Sevilly, a to na 45,6 °C. Portugalsko, Itálii, Turecko, Španělsko a Francii trápí lesní požáry vznikající následkem sucha a horka.

Tagy: