Do Evropy se valí vedra předpovídaná pro rok 2050. Lidi budou umírat, bojí se meteorologové

Horko

Evropu dál sužují brutální vlny veder. Vysoké teploty už způsobily rozsáhlé lesní požáry v Chorvatsku, Řecku, ve Francii i Španělsku. Velká Británie dokonce očekává v následujících dnech teplotní rekordy a vyhlásila stav nouze. Podle britských prognostiků zemi už nyní čekají teploty, které měly podle predikce dorazit až v roce 2050, upozornila stanice CNN. Britský meteorolog Jim Dale dokonce varoval, že by vysoké teploty ve Spojeném království mohly mít na svědomí lidské životy.

Jihoevropské země a některé části západní Evropy se nadále vypořádávají s požáry lesů, což způsobují vysoké teploty. Bezprecedentní vedra se však dostávají i do severnějších částí starého kontinentu.

Vysoké teploty na počátku příštího týdne očekává Velká Británie. Podle meteorologa BBC Matta Taylora je stále více pravděpodobné, že padne britský teplotní rekord. Dosud nejvyšší teplota v Británii byla naměřena v Cambridgi v roce 2019, a to 38,7 stupně Celsia. „Mimořádné, možná rekordní teploty jsou pravděpodobné v pondělí a poté opět v úterý,“ uvedl meteorologický úřad.

Britští experti se obávají, že teploty na začátku týdne přesáhnou hranici 40 stupňů. Meteorologický úřad vyhlásil pro některé části Anglie nejvyšší stupeň varování, protože by mohlo být počasí až životu nebezpečné.

Britský meteorolog Jim Dale v rozhovoru pro GB News zmínil, že by vysoké teploty v Británii mohly doslova zabíjet. „40 stupňů není číslo, které by se dalo jen tak zahrnout pod koberec. Ve skutečnosti to může zabíjet lidi. Kráčíme velmi nebezpečnou cestou,“ prohlásil.

Meteorologové z britské meteorologické služby Met Office se důsledky změny klimatu zabývali již v roce 2020 tím, jak by mohlo vypadat letní počasí v Británii za 30 let, tedy v roce 2050. Model, který tehdy vypracovali, se paradoxně dost podobá oficiálním předpovědím na následující týden, upozornila CNN. Británii tak čekají rekordní vedra, která měla do země dorazit až o 28 let později.

A jaké počasí mohou v následujících dnech očekávat Češi? Tropů se o víkendu zatím nedočkají. S příchodem nového týdne ale může být v Česku až 37 °C. Na jižní Moravě tak stále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před požáry.

Extrémní počasí letos způsobuje dramatické změny po celém světě. Má na svědomí tisíce lidských životů. Vědci tvrdí, že mnohé z letošních přírodních katastrof lze přiřadit k důsledkům změny klimatu, informovala agentura Reuters.

Tagy: