Česko zasype sníh, často i s deštěm. Meteorologové varují před sněhovými jazyky

Podle meteorologů se mohou tvořit sněhové jazyky. (Ilustrační foto)

První víkendový den se ponese v duchu sněhu nebo smíšených srážek. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi bodem mrazu a 4 °C, na severovýchodu však mohou klesnout k -6°C. V platnosti je také výstraha před sněhovými jazyky, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V sobotu bude zataženo až oblačně. Zpočátku dne na většině území meteorologové očekávají sněžení, na západní polovině ve výšce pod 500 metry srážky smíšené nebo pouze dešťové. S postupem dne by však mělo srážek i oblačnosti ubývat.

Platí však výstraha, kterou vydal ČHMÚ. Od 7. do 15. hodiny by se měli mít zejména řidiči na Vysočině na pozoru před sněhovými jazyky. „Může dojít ke zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost. Při cestování sledujte dopravní zpravodajství, na horách dodržujte pokyny Horské služby,“ uvádí meteorologové.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi bodem mrazu a 4 °C, na horách kolem -2 a na severovýchodě území dokonce klesnou k -6 °C. Vát by měl mírný severozápadní až severní vítr o síle 3 až 7 m/s, k večeru bude slábnout.

V noci na neděli bude zataženo až oblačno, na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy polojasno. Ojediněle se však mohou vyskytnout mlhy. V Česku meteorologové očekávají místy déšť nebo srážky smíšené, ve výšce nad 600 metrů sněžení. Nejnižší teploty klesnou na severovýchodní polovině území k -7 °C, ojediněle však mohou dosáhnout až -10 °C.

Neděle se ponese v obdobném duchu jako sobota. Bude zataženo až oblačno, ojediněle se vyskytnou mlhy. Místy se očekává déšť nebo srážky smíšené, nad 700 metrů sněžení. Na východě a severovýchodě místy i sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na východě a severovýchodě kolem -1 °C.

Tagy: