Česko zlikvidovalo vakcíny proti covidu za 190 milionů. Ministerstvo chystá nové dodávky

(Ilustrační snímek)

Co s vakcínami proti covidu?

Vakcíny proti COVID-19 stály Česko dosud 19 miliard korun. Darované dalším zemím z nich byly za 270 milionů, zlikvidované kvůli expiraci vyšly na 190 milionů korun. Dodávky plánované na léto byly odloženy na podzim, kdy se očekává větší zájem o vakcinaci. Novinářům to v pátek řekla Kateřina Baťhová, ředitelka mezinárodního odboru ministerstva zdravotnictví, jež měla nákupy vakcín na starosti.

Vakcíny má Česko objednané do roku 2023, za ně podle Baťhové zaplatilo 19 miliard korun. Jde o vakcíny všech výrobců. Darované byly vakcíny za zhruba 270 milionů korun a zlikvidované kvůli prošlé době použitelnosti za 190 milionů korun.

„Nikdy nebudeme mít optimální množství. Pravděpodobně vždycky budeme muset mít objednaných víc, než jak velkou máme populaci,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví (MZ) pro předsednictví EU Jakub Dvořáček.

„Pfizer i Moderna přestaly dodávat vakcíny a nebudou je dodávat přes celé léto. Všechny přijdou na podzim, kdy už budou dostupné nové typy,“ uvedla Baťhová. Podle náměstka Dvořáčka není pravděpodobné, že by se počty objednaných vakcín podařilo snížit. Čeká spíš rozložení dodávek do delšího času.

Jedním z cílů českého předsednictví v Radě EU je totiž vyjednávání s výrobci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna o nových smlouvách, které by lépe odpovídaly současné situaci. Ty by mohly platit od začátku příštího roku. Cílem je rozložit dodávky vakcín podle cyklu epidemie a mít vždy dostupné upravené vakcíny na nejaktuálnější variantu viru.

Nemoc se bude pravidelně vracet

První jednání zástupců Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) s výrobci Pfizer/BioNTech a Moderna bude příští pátek v Praze. Cílem setkání je připravit zadání pro výrobce tak, aby smlouvy lépe odpovídaly současné situaci, kdy se nemoc nejspíš bude pravidelně vracet. „Chtěli bychom, aby bylo připraveno několik scénářů,“ uvedl Dvořáček.

O nových smlouvách budou jednat 6. a 7. září v Praze ministři zdravotnictví zemí EU. Dvořáček očekává, že do té doby výrobci představí své návrhy. Zároveň by podle něj mělo být zjednodušeno schvalování upravených vakcín podobně jako u každoročně měněných vakcín na chřipku.

MZ se chce při předsednictví zaměřit také na poučení z epidemie koronaviru, zejména v komunikaci. „Chtěli bychom se v této oblasti podívat na to, co které státy EU udělaly v oblasti komunikace dobře a co se nepovedlo,“ dodal náměstek. Konference k tomuto tématu bude v Praze 21. a 22. listopadu. Její finální program bude znám na konci července nebo začátku srpna.

Tagy:
podzim vakcína Evropská unie Moderna Česko Praha COVID-19 Pfizer BioNTech Rada Evropské unie Ministerstvo zdravotnictví České republiky pandemie covidu-19