Česko znovu potrápí bouřky, očekávají se přívalové deště i kroupy. Kde platí výstraha?

Následky bouřek v Česku (ilustrační foto)

Počasí 1.7.2022 7:08

Na většině území Česka se v pátek mohou znovu objevit silné i velmi silné bouřky. Mohou je doprovázet přívalové deště a kroupy. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají také vzestup hladin menších toků. Kde bude situace nejhorší?

Stejně jako v jiných dnech tohoto týdne, i v pátek Česko potrápí silné bouřky. Meteorologové z ČHMÚ vydali výstrahu, která platí v pátek od 11. do 20. hodiny. Výstrahy před bouřkami rozdělili do dvou kategorií.

Tou první je varování před silnými bouřkami. Tato výstraha platí pro část Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek. Lokálně se může objevit přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a tak dále. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ informovali meteorologové.

Druhá výstraha platí před velmi silnými bouřkami. Před těmi meteorologové varují v částech Středočeského, Jihočeského a Libereckého kraje. Dále platí varování pro celou Prahu, Vysočinu a Liberecký, Královéhradecký i Pardubický kraj.

„Očekává se výskyt velmi silných bouřek s kroupami nad 2 centimetry, ojediněle i kolem 4 centimetrů, přívalovými srážkami ojediněle kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h,“ doplnili experti.

Tagy: