Vrchol pandemie teprve přijde, bojí se zdravotníci. Nemocnice mají poslední lůžka

Některé nemocnice hlásí poslední lůžka

Situace v nemocnicích

Nemocnice řeší nedostatek zdravotníků, jelikož se mnoho z nich nakazilo koronavirem. Nedostává se už ale ani volných lůžek. Aktuálně je v Česku hospitalizovaných přes 6600 pacientů, někteří lékaři z první linie přitom varují, že vrchol epidemie teprve přijde. Situace je podle nich momentálně horší než na podzim.

Za neděli přibylo v Česku 4283 nových případů a ve vážném stavu leží v nemocnicích 1071 pacientů. Nejhůře jsou na tom Moravskoslezský, Královéhradecký, Karlovarský a Zlínský kraj. „V intenzivní péči jsme na 90 až 92 procentech kapacity v kraji. Všechny nemocnice jsou naplněné, jen zlínská nemocnice má ještě nějakou nezbytnou kapacitu pro uložení pacientů. Ale vrchol má být někdy po 20. lednu, takže stoupání po křivce nás pořád ještě čeká,“ řekl CNN Prima NEWS koordinátor a primář ze zlínské nemocnice.

Podle mluvčího Nemocnic Zlínského kraje Egona Havrlanta je problém například na intenzivní péči v Uherském Hradišti, kde mají plno a zřejmě bude potřeba některé pacienty převážet. S nedostatkem lůžek se potýká i Chebská nemocnice v Karlovarském kraji. Ta od pátku převáží pacienty například do Prahy, Rakovníka nebo Liberce.

Po převozu čtrnácti pacientů zůstala v chebské nemocnici v pondělí dopoledne volná tři lůžka intenzivní péče určená pro covidové pacienty. S největší pravděpodobností se ale i ta brzy zaplní. Právě v Chebu totiž noví nakažení přibývají nejvíc z celého Karlovarského kraje. Kvůli velkému počtu nakažených zdravotníků navíc musela nemocnice dočasně uzavřít porodnici.

„Zaměstnanci z gynekologicko-porodnického oddělení budou sloužit na ostatních odděleních, kde podpoří své kolegy. A maminky, které budou rodit, nebo případné akutní gynekologické operace přesměrujeme do Karlových Varů,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Nemocnice Karlovy Vary.

Vytížení je horší než na podzim

Na hraniční hodnotě jsou ale i kapacity nemocnic pro pacienty s koronavirem v Plzeňském kraji. Volných akutních i standardních lůžek ubývá a vytížení lůžek a personálu je podle krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše horší než při vrcholu podzimní vlny. „U nás je hraniční kapacita na to, abychom mohli brát velké množství lidí z okolních nemocnic,“ uvedl Beneš.

V Plzeňském kraji mají podle něj nemocnice málo volných lůžek pro pacienty s koronavirem. V menších nemocnicích jsou volné jednotky lůžek standardní péče, ve Fakultní nemocnici je volná kapacita o něco vyšší. Fakultní nemocnice ale slouží jako záloha pro celý kraj. „Co se týká intenzivní péče, tam jsme na tom velmi hraničně, zůstávají zbytková lůžka intenzivní péče v nemocnici v Klatovech a v Domažlicích. Pak už jsou volná intenzivní lůžka jen ve Fakultní nemocnici, kde jsme v pondělí otevřeli další JIP pro covidové pacienty o kapacitě pěti lůžek,“ řekl Beneš.

Nemocnice se potýkají i s problémy s personálem. Zdravotníci jsou po mnohaměsíčním intenzivním nasazení na pokraji sil, mnozí jsou v karanténě nebo v izolaci. „Jsme na tom hůř než na podzim. Jsme na podobných číslech pacientů, jsou asi o 50 procent nižší než v listopadu, ale máme mnohem větší výpadky personálu,“ doplnil Beneš.

V Praze jsou schopni poskytnout lůžko rychle

Další lůžka denně přidávají i pražské nemocnice. Například v Thomayerově je teď hospitalizovaných 140 pacientů a s kapacitou lůžek jsou na maximu. Podobně je na tom Bulovka nebo Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, kde jsou lůžka vyčleněná pro covid pozitivní pacienty téměř zaplněná. Pokud je ale potřeba, zdravotníci jsou schopni lůžko poskytnout velmi rychle. „Dokonce bych řekl, že nám sem přivezou pacienta a v tu chvíli musíme zareagovat a vyčlenit lůžko,“ podotkl Jan Bláha, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN.

Situace v nemocnicích se mění v podstatě z hodiny na hodinu. Kapacitu lůžek a přesuny pacientů řeší Národní dispečink lůžkové péče.

Tagy: