Česku hrozí třetí koronavirová vlna, vakcíny ale nebude dostatek, míní opozice

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevylučuje třetí vlnu koronaviru, která by do České republiky mohla dorazit začátkem příštího roku. Její intenzita bude záviset na krocích vlády i chování lidí během svátků.

Lidé v celé České republice si ještě ani nestihli oddechnout a už jsou odborníky varováni před třetí vlnou koronaviru, která by mohla dorazit v lednu. „Neumím říct, zda půjde úplně o třetí vlnu, nebo ne, vyloučit to nelze. Musíme udělat vše pro to, aby byla co nejmírnější,“ řekl CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle některých odborníků je ale téměř jisté, že se třetí vlně nevyhneme. „Pravděpodobně budou politici chtít vyhovět lidem a před Vánoci opatření koncem roku nějak více uvolnit,“ uvedl imunolog Václav Hořejší.

Podle ministra zdravotnictví je reálné, že před Vánoci bude v Česku kolem 2 000 nakažených denně: „Určitě to nebude 100 nebo 500, právě kvůli rozvolňování opatření. Cílem je vše dostat pod kontrolu.“ Hořejší si ale nemyslí, že to bude tak snadné. „Koncem srpna se pořád říkalo: Ano, máme to pod kontrolou! A najednou se situace vymkla kontrole a bum, utrhla se ze řetězu,“ připomněl imunolog.

Rozdíl mezi příchodem druhé vlny a aktuální situací je v tom, že nyní má vláda systém PES – tedy nový protiepidemický systém. Všichni se ale shodují, že světlo na konci tunelu představuje především vakcína. Opozice proto navrhuje vytvořit už nyní registrační očkovací systém.

Vakcíny nebude dostatek pro všechny, míní Richterová

„Systém umožňuje občanům se včas zaregistrovat, jak je tomu třeba u chřipky. Tím zjistíme, jaký je mezi lidmi zájem o případné očkování. Navíc praktický lékař, který bude očkovat, uvidí, kolik má potenciálních klientů,“ uvedl poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). Blatný však dodal, že vytvoření takového systému je velmi náročné: „Samozřejmě existuje snaha evidenci mít, ale nese to s sebou spoustu práce a IT managementu, určitě ale jde o podnětnou myšlenku.“

Podle Pirátů je mnohem podstatnější než samotný registr to, aby vláda jasně určila, které skupiny obyvatel budou očkované prioritně. „Chceme, aby očkování rozhodně probíhalo dobrovolně a zároveň byly jasné prioritní skupiny, protože vakcíny nebude dost,“ připomněla poslankyně Olga Richterová (Piráti).

První objednávka vakcín bude stačit pro 5,5 milionu lidí. Česko je zatím objednalo od tří výrobců a zaplatilo za ně celkem 1,8 miliardy korun.

Tagy: