Čištění zákopů na Ukrajině očima vojáka: 20 kilo vybavení a drony jako postrach nepřítele

Slovenští dobrovolníci v elitní jednotce ukrajinské vojenské rozvědky přiblížili, jak probíhá čištění zákopů na Ukrajině.

Elitní vojáci v zákopech

Když se řekne zákopová válka, vybavíme si peklo první světové války. O zákopy se ale bojuje i dnes na Ukrajině. Jak probíhá takzvané čištění zákopů, předvedli reportérovi CNN Prima NEWS Matyáši Zrnovi na Ukrajině slovenští dobrovolníci sloužící v elitní jednotce ukrajinské vojenské rozvědky.

Jak vypadá příprava před útokem? Voják nese skoro 20 kilogramů vybavení, především munice. „Minimálně deset zásobníků a deset granátů. Ještě plus munici v ruksaku,“ líčil pro CNN Prima NEWS slovenský dobrovolník s přezdívkou Vesker.

Na zákop útočí většinou skupina osmi vojáků, druhá ji kryje. „Na zákop je možné útočit před svítáním,“ pokračoval Vesker. To umožní útočníkům využít výhody nočního vidění. „V ideálním případě čistíme zákop už poté, co na něm zapracoval minomet nebo drony. Protivník už má zraněné, mrtvé a zmatek,“ přiblížil bojovník.

ČTĚTE TAKÉ: Dřív kropily pole, teď kropí nepřátele. Na Ukrajině řádí zemědělské drony Baba Jaga

I přes veškerou přípravu v danou chvíli hrají roli nervy vojáků. „Samozřejmě, že je nutné si tuto situaci milionkrát nacvičit. Ze zákopu lezeš už sebevědomý,“ pokračoval Vesker. Nad zákopem by měl být celou dobu akce vlastní dron. „Když jdu ze zákopu, tak nepotřebuji odstřelovat každý kousek fronty a říká mi, kde je protivník,“ popsal dobrovolník.

Za každým ohybem může být nepřítel. „Praktikujeme somálský typ střelby. Funguje, v zákopech nesedí žádní specialisté. Pravděpodobně jsou tam nějací zmobilizovaní,“ pokračoval Vesker. I takoví vojáci ale dokážou být tvrdým protivníkem. „Padesát na padesát, někteří se vzdají a někteří ne. Je potřeba házet granáty,“ dodal bojovník stručně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Svištění kulek a evakuace raněných. Ukrajinci ukázali záběry surové přestřelky u Avdijivky

Tagy: