Český gang si v Británii udělal z krajanů moderní otroky. Oběti popsaly otřesné podmínky

Soud v Londýně poslal do vězení tři Čechy za moderní otrokářství.

Otrokáři v Británii

Soud v Londýně poslal do vězení tři Čechy za moderní otrokářství. Potvrdila to Metropolitní policie v tiskové zprávě. Členové gangu se zaměřovali na své krajany ze zranitelných skupin, včetně bezdomovců a narkomanů. Jednu ženu dokonce nutili k prostituci. Vydělané peníze jim pak zabavili.

Tři muži a jedna žena měli vylákat do Británie jedenáct Čechů a jednoho Slováka. Místo slibovaného zaměstnání a lepšího života je ale čekalo několik let dlouhého zneužívání. Za to si členové gangu půjdou sednout do vězení. Před londýnským soudem si vyslechli tresty 13, 9 a 4 roky vězení, uvedla Metropolitní policie v tiskové zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Na svobodě vydržel jen 45 dní. Recidivista z Královéhradecka si stihl nakrást statisíce

„Jedna žena byla nucena pracovat jako prostitutka, nejprve v nevěstinci a poté na ulici, kde ji Dreveňák (jeden z obviněných, pozn. red.) občas sledoval ze svého auta,“ uvedla britská prokuratura v tiskové zprávě. Další moderní otroci byli nuceni pracovat na různých pozicích v myčce aut, ve fast foodu a v pekárně.

Jen cesta do pekárny přitom obětem zabrala na kole asi hodinu a půl. Pak nastoupili na osmi až dvanáctihodinové směny. Výplata přišla na účet členům gangu, otroci z ní viděli jen zlomek. „Když jsem si vydělal 300 liber, nechali mi z toho 15,“ vypověděl soudu jeden z nich. Místo v přepočtu téměř devíti tisíc korun tak dostal jen 450 korun a tabák.

Oběti navíc měly pocit, že nemají na vybranou. Gang jim hned po příjezdu do země odebral pasy a další osobní dokumenty. „Jejich možnosti odejít nebo se vrátit domů byly značně omezené,“ uvedla prokuratura.

Uposlechnutí otroků si gang vynucoval i násilím. Zatímco si jeho členové užívali život v luxusu – kupovali šperky, auta a jezdili na dovolené, jejich oběti přežívaly v hrozných podmínkách.

Jedna z nich popsala, že ze začátku spaly v nevytápěné garáži, než je přemístili do domu plného bezpečnostních kamer, aby mohli sledovat každý jejich krok. „Ubytování bylo nevyhovující. Žili stísnění v domě nebo v přístavbě domu,“ sdělila prokuratura.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Překvapivý nález v pražské škole. Přímo pod okny učeben vykopali dělníci lidské kosti

Tagy: