Český Green Deal? Vláda tiše zdraží život lidem, řekla Jermanová. Kupka ji obvinil ze lži

Europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Martin Kupka, Jaroslava Pokorná Jermanová, Pavel Telička, Vladimír Špidla, Jakub Lepš

Vláda se snaží využít dovolených a „schvalovat zdražování života lidem“. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), a to v souvislosti se středečním plánovaným projednáváním trojice dokumentů, které mají nastínit cestu, jak bude Česko plnit evropskou klimatickou dohodu. To ale odmítl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Kabinet prý jen usiluje o podobu regulací tak, aby neměly dramaticky negativní dopad na občany.

Kabinet Petra Fialy (ODS) bude ve středu projednávat strategické dokumenty kolem přístupu země ke Green Dealu. „Určitě se budu ptát na to, jestli Česká republika, tak jako v jiných případech, není papežštější než papež, zda opravdu sledujeme jen naplnění cílů, ke kterým se Česká republika zavázala už v roce 2019,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyvrhel jménem Orbán. Evropští lídři chtějí bojkotovat jeho summit, Lipavský váhá

Podle něj je důležité postupovat tak, aby nebyla ohrožena konkurenceschopnost českého průmyslu a zároveň nedošlo k nárůstu životních nákladů obyvatelstva. Podotkl, že Česká republika musí – stejně jako jiné státy Evropské unie – usilovat o snížení negativních dopadů dopravního průmyslu na životní prostředí.

Nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ale namítla, že se dokumenty budou projednávat v době dovolených. „Vy pod záminkou, že si toho nikdo moc nevšimne, budete schvalovat v podstatě zdražování života lidem. Je potřeba říct, že v těch třech dokumentech se objevují takové věci, jako jsou emisní povolenky pro malospotřebitele, to znamená pro ty, kdo třeba topí fosilními palivy. Že se zdraží plyn, pohonné hmoty a tím pádem se zdraží všechno ostatní,“ pronesla Jermanová.

Podle ní je pro tuto vládu typické, že nepopulární opatření přijímá v tichosti, pod rouškou jakéhosi tajemna. „To je špatně a občané by si měli uvědomit, že nejvíc to dopadne do jejich peněženek. A těch opatření, které pro ně budou mít zásadní dopad, je opravdu hodně,“ sdělila europoslankyně.

Zjevné nesmysly, bránil vládu Kupka

„Musím uvést na pravou míru několik zjevných nesmyslů,“ reagoval Kupka na její slova. „Jednoznačně se stavím za to, abychom dokázali upravit podobu regulací tak, aby neměly dramatický negativní dopad na lidi v České republice,“ uvedl Kupka.

Podotkl, že pokud by všechny regulace ohrozily například ekonomiku jednotlivých členských států a konkurenceschopnost evropského průmyslu, bylo by to ve výsledku kontraproduktivní. „Pojďme v tomto směru diskutovat racionálně, pojďme na stůl pokládat fakta, co můžeme udělat, jaká je naše role, ale obviňování vlády, že se snaží za zády veřejnosti něco podniknout, je prostě bohapustá lež a do rozumné férové diskuze to nepatří,“ zdůraznil ministr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šéfkou Evropského parlamentu se opět stala Metsolaová z Malty. Získala drtivou většinu hlasů

Tagy: