Lopraisův průšvih na Dakaru. Je to smutné a trapné, zlobí se otec urážené dívky

V kabině kamionu Praga Aleše Lopraise padla před startem šesté etapy poměrně znepokojivá slova.

Neblahé důsledky může mít konverzace mezi českým závodníkem Alešem Lopraisem a jeho posádkou před šestou etapou letošního Dakaru. Slavná motoristická pouť po poušti obnáší mnoho stresu a aktéři občas potřebují napjatou atmosféru propíchnout odlehčenou poznámkou. V Lopraisově kamionu Praga se to však s oním odlehčováním přehnalo.

Napřed při předzávodní diskusi zazní přímo z úst Lopraise: „Mně už potřetí stojí ocas.“ To ale není ona problematická část. Pak totiž pronese větu, která s odstupem způsobila větší rozruch. „Hele, černoška z Roudnice jde vpravo.“ Palubní mechanik Petr Pokora reaguje: „Jedna je plochá a sjízdná, ta druhá moc ne.“

Řeč byla o Yasmeen a Aliyyah Kolocových pohybujících se v prostoru startu, dcerách dvojnásobného evropského šampióna v závodech tahačů Martina Koloce. Ten má na Dakaru svůj tým s českými kořeny s názvem Buggyra Racing. Na vytrvalostní závod přijela 16letá dvojčata okoukat, co možná za dva roky využijí. Tou dobou budou plnoleté, tím pádem budou mít cestu na Dakar otevřenou. Netypická jména mají sestry proto, že si Koloc vzal ženu ze Seychel.

Paradoxem je, že o kontroverzních „chlapských“ slovech by se nikdo nedozvěděl, nebýt toho, že samotný Lopraisův tým Praga umístil video z kabiny na své vlastní webové stránky. „Takhle mluvit o mé dceři, tak ti dojdu nafackovat! A cestou vezmu i toho, kdo to video zveřejnil! Myslela jsem, že jsi profík,“ stálo v jednom z příspěvků.

„Holky se s podobným chováním v České republice setkávají poměrně často. A vzhledem k tomu, že jsme v roce 2021, tak mi to připadá normálně smutné a trapné,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS Koloc.

Lopraisovi – synovci Karla Lopraise, který vyhrál Dakar hned šestkrát – patří po středeční 583 kilometrů dlouhé etapě do AlUla celkové čtvrté místo. Do konce velké události motorsportu zbývají poslední dva díly, v pátek dojede karavana do města Džidda. Je otázkou, zda Lopraise a jeho posádku nečeká za sexistické poznámky dodatečný trest.

Tagy:
Praga Dakar Rallye Dakar Martin Koloc motorismus Česko sport sexismus Aleš Loprais Buggyra Racing Instaforex Loprais Praga Karel Loprais Seychely Roudnice