Čeští záchranáři již pomáhají v Turecku. Stále je šance, že v sutinách někdo přežil, tvrdí

Čeští hasiči, kteří v úterý dorazili do Turecka pomáhat po zemětřesení, začali v noci na středu vyhledávat zavalené lidi v sutinách ve městě Adiyaman. Na místě zasahují kromě hasičů také lékaři, stavební inženýři či kynologové. „Děláme vše pro to, abychom někomu dokázali pomoct,“ sdělil velitel českého USAR týmu Jakub Němčík.

Český USAR tým (Urban Search and Rescue) dorazil do Turecka v úterý, jakmile přijela technika, pustili se do pátrání po přeživších. „Tým vyrazil na první místa k vyhledávání zavalených osob. Kynologové ve spolupráci se specialisty z Alžírska za celou noc prohledali několik míst včetně zříceného hotelu. Nad ránem jsme vystřídali tým a vyrazili na další postižená místa,“ informoval ve středu ráno na Twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

O dalším postupu hasiči informovali dopoledne. „Nyní jsme nasazeni u dvou zřícených bytových domů, místní autority v každém z nich odhadují počet zavalených až na 50,“ uvedli hasiči na Twitteru s tím, že do akce nasazují také psy, kteří označují místa možného nálezu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srdcervoucí snímky z místa tragédie. Zázračné dítě i muž držící ruku mrtvé dcery

Zasahující hasiči stále věří, že v sutinách najdou lidi, kteří zemětřesení přežili. „Šance na přežití stále existují, kolegové z Polska cca 280 km daleko našli 10 živých,“ uvedl hasičský sbor ve středu odpoledne, když zrovna zasahoval ve dvou budovách o půdorysu přibližně 40 x 40 metrů. „Jedna má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá. V budově zatím máme potvrzeno sedm mrtvých. Na místech ‚vyštěkaných‘ psy provádíme podrobné pátrání,“ sdělili hasiči.

Další informace pak poskytl velitel českého USAR oddílu plukovník Jiří Němčík. „Ve druhé budově máme potvrzené tři mrtvé. Nyní probíhají vyprošťovací práce. Zatím nemáme potvrzeno, jestli je někdo naživu, s největší pravděpodobností ale ne,“ informoval Němčík ve videu na Twitteru s tím, že nasazený je celý tým a všichni pracují naplno. „Děláme vše pro to, abychom někomu dokázali pomoc. Samozřejmě čas hraje proti nám,“ dodal Němčík.

O působení českých záchranářů informoval také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. „Členové USAR týmu jsou nasazeni v severovýchodní části města Adiyaman. Hasiči – včetně našeho kynologa majora Pavla Vitáka a jeho psa – jsou plně vytíženi zásahem,“ napsali hasiči na Twitteru.

Kromě vyslání USAR týmu plánuje Česko i další pomoc, informoval ministr zahraničí Jan Lipavský. Vláda na humanitární pomoc vyčlenila zatím 10 milionů korun. „Do Turecka budou odeslány nějaké generátory, spací pytle a další potřeby pro osoby bez přístřeší,“ řekl Lipavský pro CNN Prima NEWS. Podle něj je vláda připravena navýšit peníze určené na pomoc Turecku. A také v případě potřeby prodloužit pobyt USAR týmu. Zatím je jeho mise naplánována na 10 dní.

Tagy: