Když se svět pohne o tři metry. Mrazivé fotografie ukazují, jak se Turecko rozlomilo

Na fotografiích zničených budov v Turecku a Sýrii si možná člověk jen těžko uvědomí, co přesně se při zemětřesení stalo. Objevily se ale snímky, které měly být pořízené poblíž epicentra a které přesně ukazují, kde se krajina začala lámat. Země se pohnula o neuvěřitelné tři metry.

Ještě v neděli se dalo po silnici u vesnice Tevekkelli projet bez problému. Tedy rovně. Jenže teď se na kdysi přímé silnici nachází nečekaná zatáčka. Neuvěřitelná fotografie vozovky podle expertů ukazuje místo, kde se krajina při zemětřesení začala lámat.

Na zlom silnice upozornil ve své zprávě turecký profesor Hasan Sözbilir. Podle něj se vozovka pohnula o neuvěřitelné tři metry. Síla zlomu způsobila katastrofické zemětřesení na jihu Turecka a severu Sýrie, které si vyžádalo tisíce lidských životů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ptáci v Turecku věštili příchod zkázy, ukazuje video. Zemětřesení pomohlo radikálům z IS

Města se začala hroutit a silnice popraskaly. Chování zemětřesení se ale nejlépe ukazuje na otevřených prostranstvích mimo aglomerace. Vedle zlomu silnice turecká média poukázala také na neuvěřitelné prohnutí železniční tratě.

Prohnuté koleje

K němu mělo dojít na trase mezi Kahramanmarasem a Gaziantepem, tedy městy, které byly zasažené přírodním živlem vůbec nejvíce. Fotografie ukazují, že i tady se koleje začaly lámat o několik metrů.

CNN Turk pak na sociálních sítích upozornila, že zemětřesení způsobilo vzedmutí mořské hladiny, což způsobilo zaplavení části tureckého území. Dotklo se to například města Iskenderun.

Série zemětřesení zasáhla Turecko a Sýrii v pondělí. Následovaly další otřesy. Katastrofa si vyžádala tisíce lidských obětí. Záchranáři mezitím pokračují ve vyprošťování lidí z trosek.

Tagy: