Kdo bude premiérem Francie? Mélenchon asi narazí. „Ďábelská teorie“ nahrává exprezidentovi

François Hollande (vlevo) a Emmanuel Macron v roce 2017

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ, Volby ve Francii - 7.7. v 20:15

Kdo se stane příštím francouzským premiérem? Právě touto otázkou se ve vysílání CNN Prima NEWS zabývali experti na francouzskou politiku Pavel Fischer a Jan Eichler. Mimo jiné zhodnotili šance lídra vítězného levicového bloku Jeana-Luca Mélenchona, který má významné neshody i s vlastními koaličními partnery. Nabízí se ale i další zvučné jméno, konkrétně jde o dávného spojence prezidenta Emmanuela Macrona.

„Začíná velmi složitá hra. V čele vítězného levicového bloku stojí velmi zkušený Jean-Luc Mélenchon, který bude hrát surovou politiku proti Macronovi, ale také vůči svým partnerům z té jeho slepené koalice,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Pavel Fischer, který byl v letech 2003 až 2010 velvyslancem ve Francii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemětřesení ve Francii. Premiér po vítězství levice oznámil demisi, distancoval se od Macrona

Nová lidová fronta, která podle odhadů překvapivě vyhrála francouzské parlamentní volby, se skládá z levicových i extrémně levicových uskupení včetně komunistů. Nejsilnějším hráčem levicového bloku je krajně levicová Nepodrobená Francie (LFI), jejímž lídrem je právě Mélenchon.

„Je otázka, jestli by ostatní přistoupili na to, aby se Mélenchon stal premiérem. Funkce francouzského premiéra je nesmírně náročná nejenom politicky, ale i fyzicky. Mélenchonovi je skoro 73 let,“ upozornil vědecký pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler.

Ani Fischer nemá za jisté, že se Mélenchon stane premiérem. „Myslím, že se bude spíš hledat jiná a více konsenzuální osoba. Mélenchon dokonce rozčiluje i své koaliční partnery,“ zmínil.

Fischer Mélenchona vnímá jako provokatéra: „Trochu mi připomíná Fidela Castra nebo Huga Cháveze. Některými postoji se jeví až jako trockista. Z hlediska programu je vedle něj několik dalších uskupení od ekologů přes komunisty až po sociální demokraty. V zásadních otázkách se neshodnou. Například jaderná energetika bude průšvih. Někteří ji chtějí zpomalit, další chtějí naopak stavět nové reaktory.“

Oba hosté CNN Prima NEWS se vyjádřili rovněž k „ďábelské teorii“, podle níž by Emmanuel Macron mohl pověřit premiérskou funkcí svého předchůdce Françoise Hollanda. Dlouholetý člen francouzských socialistů, kteří jsou součástí levicové koalice, přitom současného prezidenta ostře kritizoval za to, že rozpustil parlament a že předčasné volby vůbec vyhlásil.

„Takový tah by byl zajímavý. Byl to právě François Hollande, který vytáhl Emmanuela Macrona. Byl jeho jakýmsi politickým otcem, dal mu kdysi významnou funkci ministra. Ti dva se velmi dobře znají. Hollande má za sebou pět let ve funkci prezidenta. Není to až tak ztřeštěná teorie. Možná je méně nepravděpodobná, než předpověď, že se premiérem stane Mélenchon,“ zhodnotil Eichler.

Fischer považuje tandem Macron + Hollande za méně pravděpodobný. „Nevsadil bych si na to. Emmanuel Macron se rád obklopuje mladými lidmi, kteří jsou méně zkušení než on sám. (Končící premiér) Gabriel Attal je toho příkladem,“ uvedl diplomat.

Nutno zmínit, že Nová lidová fronta nebude mít v 577členném parlamentu ani zdaleka většinu. Podle odhadů by měla získat 172 až 192 křesel. Vládní tábor Macrona s velkou pravděpodobností skončil druhý, mohl by mít 150 až 170 mandátů. Favorizované nacionalistické Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů až třetí, přičemž získá nanejvýš 152 křesel.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Tagy: