Ukrajinci v létě zaútočí. Bývalý ředitel CIA nastínil pro CNN možné scénáře vývoje války

Situace na Ukrajině je aktuálně patová. Změnit ji mohou útočné operace vyvolané Ukrajinci na jaře nebo v létě. Ti budou mít podle Davida Petraeuse, bývalého ředitele CIA, schopnější vojáky a lepší strategii. V rozhovoru pro americkou stanici CNN generál také přiblížil, jak se bude situace na obou stranách do dalšího většího střetu vyvíjet i jaký konec války očekává.

Na dotaz, kdo aktuálně v konfliktu na Ukrajině vyhrává, odpověděl generál jasně. „Rusko to není. Koneckonců, prohrálo bitvy o Kyjev, Sumy, Černihiv a Charkov. Nepodařilo se mu dobýt zpět jižní pobřeží Ukrajiny. Federace se nedostala ani přes Mykolajiv, natož k hlavnímu přístavu v Oděse. To, co získala v Charkovské oblasti, ztratila,“ vyjmenoval Petraeus v rozhovoru pro CNN.

Od stažení ruských sil západně od Dněpru na podzim minulého roku je podle něj bojová linie poměrně statická. „Ačkoliv ruské síly dosáhly postupných a velmi nákladných úspěchů ve vesnicích okolo Bachmutu. Ukrajinci zase musí vyčlenit další síly na obranu oblastí, které jsou pod tlakem. V současné době je tedy situace v podstatě patová,“ přiznal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin netáhne. Kreml musí lidem za účast na jeho „koncertu“ údajně platit, částka překvapuje

Přiznal však, že Rusko podniká „nákladné útoky v několika oblastech a obě strany budují síly pro útočné operace“. „Od Ruska se očekávaly koncem zimy, od Ukrajinců je čekáme na jaře nebo v létě. Strana, která si do té doby vytvoří nejschopnější, dobře vycvičené a vybavené síly, dosáhne významnějších zisků. A v tomto ohledu sázím na Ukrajinu,“ pokračoval někdejší šéf amerických zpravodajců.

Ukázková práce ve výcviku

Zdůraznil, že obrovsky přínosným faktorem pro Ukrajince je jejich morálka. „Vnímají konflikt jako svou válku za nezávislost a podle toho také reagují. Ukrajinci ví, za co bojují. To stejné však zřejmě nelze říci o ruských vojácích. Ukrajina navíc odvedla lepší práci než Kreml při náboru, výcviku vojáků, získávání vybavení, školení a tak dále. Důkazy toho uvidíme na jaře nebo v létě, až zahájí Ukrajinci protiofenzivu,“ domnívá se.

Vzhledem k predikcím o dílčím zlomu ve vývoji konfliktu zmínil také možné plány Vladimira Putina. „Zdá se, že Rusko shromažďuje ‚náhradní‘ vojáky a další jednotky, aby zahájilo ofenzivu s cílem dobýt části Doněcké a Luhanské oblasti, které nemá pod kontrolou. Zároveň vytváří obranné pozice hluboko v oblastech, které na jihu kontroluje. Ale nepřijde mi, že by existoval nový a zvlášť inovativní plán – vzhledem k omezeným profesionálním schopnostem ruských sil a jejich prokázané neschopnosti vytvářet ‚efekt kombinovaných zbraní‘,“ uvedl.

Měl tím na mysli koordinaci akcí tanků s pěchotou, dělostřelectvem, ženisty, blízkou vzdušnou podporou z pozemních křídel či bezpilotními letouny.

Bude se opakovat minulost?

„Pokud nedojde ke změně, tak můžeme být pravděpodobně svědky toho, co jsme viděli již v minulosti: ruští velitelé vrhají do bojů nedávno mobilizované, kteří jsou nedostatečně vybaveni a vycvičeni. A za podpory masivní raketové a dělostřelecké palby se snaží o postupné, ale velmi nákladné zisky,“ přiblížil možnosti.

„To vše se bude dít, zatímco budeme čekat na ukrajinskou ofenzivu – která bude zahájena s lépe vycvičenými, vybavenějšími a schopnějšími silami,“ sdělil.

„Domnívám se, že skončí vyjednaným řešením ve chvíli, kdy Putin uzná, že je válka neudržitelná jak na bojišti – kde za první rok Rusko pravděpodobně utrpělo mnohonásobně větší ztráty než Sovětský svaz za deset let v Afghánistánu – tak na domácí frontě, a to vlivem sankcí, jež ovlivňují nejen ekonomiku. Stejně tak válka skončí v momentu, kdy Ukrajina dosáhne hranice svých schopností odolávat raketovým a bezpilotním úderům a získá plán na obnovu země spolu s železnou bezpečnostní zárukou – buď členstvím v NATO, nebo, když to nebude možné, zárukami od koalice vedené USA,“ poznamenal bývalý ředitel CIA k tomu, jak by válka na Ukrajině mohla skončit.

Tagy: