Bidenovo odstoupení? Je to hrdina, moudré a nelehké rozhodnutí, hodnotí Fiala či Rakušan

Ivan Bartoš, Petr Fiala a Vít Rakušan

Amerikanista o odstoupení Bidena

Odpovědný a osobně jistě nelehký krok, Joe Biden odstupuje jako hrdina. Tak představitelé české vlády hodnotí rozhodnutí amerického prezidenta neúčastnit se podzimních voleb a neobhajovat svou funkci. Již 81letý Biden má za sebou kampaň plnou nepovedených vystoupení, při nichž často působil zmateně, odpovídal nesrozumitelně a pletl jména.

„Je to nepochybně rozhodnutí státníka, který desítky let sloužil své zemi. Jde o odpovědný a osobně jistě nelehký krok, o to je ale cennější. Držím palce USA, aby z demokratické soutěže dvou silných a rovnocenných kandidátů vzešel dobrý prezident,“ uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS).

Krok šéfa Bílého domu ocenil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN): „Postavit zájem své země a své politické strany nad osobní ambice. To je rozhodnutí statečné a moudré. A skutečně státnické, ačkoliv jistě nebylo snadné. Joe Biden odstupuje z kandidatury jako hrdina.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demokraté mají o Bidenově náhradníkovi jasno, píše CNN. Kdo může vyzvat Trumpa ve volbách?

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) sdělil, že Bidenovo rozhodnutí respektuje. „Důležité teď bude, koho se demokraté rozhodnou do prezidentských voleb postavit namísto něho. Zda Kamalu Harrisovou, kterou Biden podpořil, nebo nějakou jinou kandidátku či kandidáta. Zbývající čtyři měsíce kampaně budou každopádně velmi dynamické,“ dodal šéf Pirátů na sociálních sítích.

I podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Biden odstupuje jako skutečný státník. „Upřednostnil zájmy země a strany před osobními ambicemi. Vždy stál na straně svobody a demokracie, za což si jej velmi vážím. Jeho státnické rozhodnutí ukazuje jeho oddanost vyšším cílům,“ uvedla šéfka TOP 09.

A jak situaci hodnotí opozice? Místopředseda ANO Karel Havlíček považuje Bidenovo rozhodnutí za pragmatické a racionální. „Nejde o překvapení. Joe Biden nebyl v posledních měsících v dobré psychické kondici. Je pravděpodobné, že by v případě vítězství nebyl schopen v následujících letech úřad prezidenta USA vykonávat,“ řekl politik v České televizi.

V uplynulých dnech se čím dál častěji objevovaly zprávy, že nynější americká hlava státu a plánovaný nominant do podzimního volebního klání odstoupí ještě do konce týdne. Na Bidena podle dostupných informací tlačily i nejvlivnější stranické špičky v čele s bývalou šéfkou dolní komory Kongresu Nancy Pelosiovou nebo lídrem demokratických senátorů Chuckem Schumerem.

Americký prezident má za sebou kampaň plnou nepovedených vystoupení. V debatách i při setkáních s veřejností působil zmateně, odpovídal nesrozumitelně a pletl jména. Demokraté nyní řeší, koho místo něj postaví. Sám Biden podpořil svoji současnou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Donald Trump již v reakci pro CNN uvedl, že ji porazí snáze než Bidena.

Tagy: