Demokraté mají o Bidenově náhradníkovi jasno, píše CNN. Kdo může vyzvat Trumpa ve volbách?

Prezident USA Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová

Kdo se postaví Donaldu Trumpovi?

Kdo nahradí Joea Bidena, poté co prezident oznámil, že odstupuje z voleb? Tuto otázku nyní horečnatě řeší Demokratická strana. Americká CNN ještě před jeho oznámením uvedla, že je vcelku jasné, kdo by ho mohl nahradit – s velkou pravděpodobností to bude viceprezidentka Kamala Harrisová, předpovídá. Tu nakonec podpořil nakonec i sám Joe Biden.

Podle informací americké stanice CNN se zdá, že většina politiků z Demokratické strany má o Bidenově možném nástupci v kampani jasno. Přejí si, aby jeho nominaci do voleb převzala Harrisová.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo místo Bidena? Ve hře je bývalá první dáma, úřadující viceprezidentka i podnikatel s vínem

CNN uvádí, že nejde ani tak o rozhodnutí, že by Harrisová byla nejlepší z možných kandidátů. „Není to tak, že by najednou přišel konsensus, ale spíše rozhodla únava,“ uvádí americká stanice.

Demokraté byli podle dostupných informací jednoduše unaveni kauzou kolem kandidatury Joea Bidena do té míry, že by prostě mohli zvolit Harrisovou, jejíž volba se přímo nabízí. Poslední léta byla viceprezidentkou, je dostatečně známá a ve svých 59 letech v porovnání s prezidentem relativně mladá. Nezanedbatelnou výhodou pro ni u voličů může být také fakt, že je ženou a hovoří pro ni i její menšinový původ – otec je z Jamajky, matka z Indie.

Na druhou stranu však Harrisová nebyla v posledních letech příliš vidět. Politolog Roman Joch navíc v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS poukázal na fakt, že současná viceprezidentka není u veřejnosti příliš oblíbená.

CNN ovšem uvádí, že podle interních průzkumů Demokratické strany si vede podobně jako Biden. Alespoň co se týče hlavní otázky – tedy zda by měla šanci porazit Trumpa.

Biden ustoupil tlaku

Biden nakonec ustoupil tlaku médií i své vlastní strany. Důvodem volání po jeho odstoupení z kampaně byly jeho poslední nešťastné výkony při projevech na veřejnosti či setkáních s jinými politiky.

Nedávno například na summitu NATO ve Washingtonu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského představil jako „prezidenta Putina“, v současnosti úhlavního rivala ukrajinské hlavy státu.

Klíčovou se ukázala také debata na CNN, v níž se Biden střetl s Trumpem. Nynější prezident v duelu působil velmi zmateně a unaveně, čehož využil republikánský nominant, který později dokonce přežil bez větší úhony atentát na svou osobu.

Tagy: