Čestný prezident, který není na hokejovém MS vítán. Fasel si proruským postojem zavařil

O jeho proruském postoji se ví delší dobu. Ale bývalý šéf IIHF René Fasel svoji náklonnost k režimu Vladimira Putina i prezidentovi samotnému ještě posunul na další úroveň, když se krátce po začátku války na Ukrajině stal poradcem soutěže KHL. A i proto si Finové nyní nedovedou představit, že by stále čestný prezident nejvyššího hokejového orgánu měl navštívit probíhající šampionát v zemi tisíců jezer.

Co je úkolem čestného prezidenta? Vlastně jen objíždět velké akce a s úsměvem reprezentovat příslušnou organizaci. Symbolická funkce v Mezinárodní hokejové federaci vyloženě vybízí k návštěvě mistrovství světa ve Finsku. Ale pokud se za současných okolností jmenujete René Fasel, ani toto postavení vás na šampionát zřejmě nedostane.

Přitom kdyby záleželo pouze na IIHF, švýcarský funkcionář do jednoho z dějišť – Helsinek nebo Tampere – dorazí. Pozvánku dostal, pro samotný orgán není Fasel, který mu vládl dlouhých 27 let, problematickou osobou. Jenže v pořadatelské zemi není vítaný.

Na vině je dlouhodobější vztah k Rusku a Bělorusku a jejich přísným vládcům – Vladimiru Putinovi a Alexandru Lukašenkovi. Prvního muže pravidelně doprovázel na hokejových exhibicích a dalo by se mluvit o přátelském vztahu, druhého loni dlouho držel ve hře, i když si prakticky celý svět přál, aby Bělorusku bylo odebráno mistrovství světa kvůli násilnému potlačování protestů po zmanipulovaných prezidentských volbách. IIHF couvla až po výhrůžce generálního partnera šampionátu Škoda Auto a o akci se postaralo pouze Lotyšsko.

Na mnohých místech se Fasel stal neakceptovatelným hostem po 24. únoru letošního roku. Když začala válka na Ukrajině a ruští sportovci „mizeli“ z mezinárodních soutěží, bývalý šéf byl z jejich izolace nešťastný. Zvláště ve chvíli, kdy bylo jasné, že ruská reprezentace nebude hrát na MS ve Finsku a země přijde o pořadatelství juniorského šampionátu, který byl naplánován na prosinec 2022 a leden 2023 do Novosibirsku. „Toto je pro mě velmi smutný den,“ prohlásil. V jiném rozhovoru řekl: „Válka nemůže utlumit moji lásku k Rusku.“

Bylo by lepší, kdyby nejezdil

Za několik týdnů pak uzavřel pakt s KHL. Tedy s převážně ruskou soutěží, ve které po začátku invaze byly opakovaně k vidění proválečná hesla. Dvaasedmdesátiletý Fasel přišel v pozici poradce, dostal na starost rozvoj a strategii Kontinentální hokejové ligy.

Finsko se obává dalších kroků Ruska a podává přihlášku NATO, takže je jasné, že Fasel „tulící se“ k státu vzbuzujícím strach není v severské zemi zrovna dvakrát populární. „Je ostudou hokejové rodiny. Pokud se potvrdí, že pracuje pro KHL, Evropská unie by na něj měla uvalit sankce. Na mistrovství světa ve Finsku nebude vítán za žádných okolností,“ uvedl už před časem finský premiér Alexander Stubb.

Výkonný ředitel finského hokeje Matti Nurminen potvrdil, že IIHF Fasela na probíhající mistrovství pozvala. Ale… „Vím, že mu bylo naznačeno, aby pořádně zvážil, jestli je vhodné sem dorazit,“ řekl Nurminen televizi Yle. Šéf finské hokejové asociace Harri Nummela dodal: „Naše asociace ho nepozvala. Nevím, jaké je jeho konečně rozhodnutí, ale určitě by bylo lepší, kdyby nejezdil.“

Šampionát vstoupil do druhého týdne a zatím se Fasel na tribuně ani jednou neobjevil.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Faselův bývalý švýcarský kolega Szymon Szemberg, který pracoval v IIHF 13 let jako komunikační manažer, vyřkl v březnu toto: „Své ruské sympatie dovedl až do bodu, kdy se Rusku a ruským záležitostem dostalo v IIHF zvláštního zacházení.“

Ostatně i současné vedení IIHF v čele s Lucem Tardifem po vypuknutí krvavého konfliktu velmi dlouho váhalo, zda Rusku odebrat organizaci seniorského šampionátu příští rok. Až koncem dubna oznámilo, že tak skutečně udělá. Nepadlo ale ani slovo o válce na Ukrajině, jen by to prý „nebylo bezpečné“.

Zatímco na předchozích mnoha a mnoha MS při předávání poháru nechyběl Fasel na ledové ploše při korunovaci vládců světového hokeje, teď velmi pravděpodobně nebude ceremoniálu přihlížet ani z lóže. Jeho názory mu přibouchly dveře.

Tagy:
Vladimir Putin Finsko KHL hokej mistrovství světa v hokeji sport Rusko René Fasel MS v hokeji 2022 Alexander Stubb Matti Nurminen