Pasta efekt obdivují Šlégr i Bouček: Nic jiného nešlo čekat. Hlavně ale přišla obětavost

David Pastrňák bude pro výběr Kariho Jalonena obrovskou posilou.

Co Čech, to trenér! (520)

Pozitivní energií, především po fiasku s Rakouskem, oplýval čtvrteční zápas české hokejové reprezentace na mistrovství světa proti Lotyšsku. Hlavním faktorem, který zvrátil nedobrou náladu, byl David Pastrňák. „Přinesl uvolněnost po zápase, po kterém jsme všichni mohli mít hlavy dole a přemýšlet, co bude dál,“ řekl v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS Jiří Šlégr.

Český reprezentační výběr trenéra Kariho Jalonena si po prohře 1:2 s Rakouskem na nájezdy zadělával na průšvih. Ale v dalším utkání na šampionátu ve Finsku Češi úspěšně složili reparát.

„Jsem nadšený. Po výkonu s Rakouskem jsme byli strašně zklamaní. Hlavně z výkonu. Všichni jsme byli v očekávání, co nastane, zvlášť když přijede Pasta. První třetina byla famózní. David svojí osobností přinesl do mančaftu hodně klidu,“ zmínil bývalý hokejista – v jehož kariéře vyčnívá především zlatá medaile z Nagana – Jiří Šlégr v pořadu Co Čech, to trenér! přínos posily z Bostonu Bruins Davida Pastrňáka.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Ten ze zámoří přiletěl ve středu, o den později už řádil na ledě v prvním útoku vedle Davida Krejčího, se kterým oprášil spolupráci z NHL, a Romana Červenky. „U Davida jsem tomu věřil. Je to pohodář, který do týmu vnese klid a um. Opravdu geniální hokejista. S Davidem Krejčím jsou na sebe zvyklí, bylo to vidět. Věřím, že i další hráči naberou formu, abychom se konečně dočkali medaile,“ přidal svůj názor historicky nejlepší střelec české fotbalové reprezentace Jan Koller.

Podle něj bostonská posila společně se zamícháním se sestavou pozvedla celý tým. Třeba i Tomáše Hertla ze San Jose Sharks, který doposud zůstával bez jediného získaného bodu. Proti Lotyšsku ožil a připsal si gól i asistenci.

Ať si Pastrňák dá pivo, je to lepší než džus

Pastrňákův přílet samozřejmě nejvíce kvitovali čeští fanoušci, ale vzhledem k renomé havířovského rodáka zatřásl celým šampionátem. Národní tým je rázem v očích soupeřů i jejich fanoušků vnímaný zcela jinou optikou. „Je to stoprocentně hráč číslo jedna v Bostonu. A nyní absolutní superstar šampionátu. S ním byste měli logicky kráčet do finále. V kontextu zápasu s Lotyšskem si to hráči uvědomili. Přišly automatismy a trenér to má najednou daleko snazší,“ poznamenal moderátor Libor Bouček.

Že šikula s číslem 88 na zádech okamžitě začne předvádět svoji magii a pomůže celé reprezentaci, Boučka nepřekvapilo. „Nečekal jsem nic jiného. Ale proti Lotyšsku kluci skákali do střel. Přišla obětavost. Víme, že Krejčímu s Pastrňákem to bude fungovat,“ řekl. Šlégr ho doplnil: „Chemie může fungovat jen v okamžiku, kdy ostatní zaberou.“

Podle litvínovského odchovance přinesl Pastrňák, který za několik dní oslaví své 26. narozeniny, uvolněnost. „Po zápase, po kterém jsme všichni mohli mít hlavy dole a přemýšlet, co bude dál, dodal povzbuzení a odlehčenost. Na ledě to předvedl. Pak se na to nabaluje zbytek týmu a celkový projev je úplně jiný než doposud,“ glosoval Šlégr.

Takový hráč jako Pastrňák může mít určitá privilegia. Jalonen po dotazu od finských novinářů uvedl, že „Pastovi“ povolí pivo. „Nemyslím si, že bude lítat po putykách. Ale vždy jsme si po zápase dali nějaké pivo. Než pít džus je lepší si dát jedno pivo, kde je spoustu vitamínů,“ usmál se Šlégr.

Jestli Pastrňákovi jeden půllitr „zlatavého moku“ pomůže k ještě lepšímu představení, bude jasné v sobotu večer, kdy reprezentaci čeká na mistrovství světa další zápas proti Norsku.

Tagy: