Na Rhodu řádí požáry, část cestovek tam i tak posílá turisty. Nic jim nehrozí, říká Papež

Turisté z řeckého ostrova Rhodos se do Čech vrátili v pondělí repatriačními lety i běžnou linkou

Novinky z ostrova Rhodos

I přesto, že značnou část Rhodu stále sužují masivní požáry, se některé cestovní kanceláře rozhodly, že své klienty se zaplacenými zájezdy na řecký ostrov vyšlou. Turisté, kteří místo opustili, považují takový plán za šílenost. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že společnosti nevysílají turisty do požárem ohrožených lokalit.

Během pondělí dorazily na pražské letiště tři repatriační lety s lidmi, kteří se dosud nacházeli na ostrově Rhodos. Ten ohrožují již od minulého týdne rozsáhlé lesní požáry. Plameny se dostaly až k oblíbeným turistickým destinacím na jihovýchodě území. I přes značné komplikace některé cestovní kanceláře poslaly turisty na ostrov. Nad rozhodnutím společností kroutí hlavou část z těch, kteří se vrátili nazpět do Česka. „To je naprostý bizár, že tam posílají další lidi. Přišlo nám to zcela zcestné,“ divili se turisté na letišti a dodali, že by do oblastí neměl nikdo létat.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s plameny na Rhodu potrvá déle než týden. Hasiči zmínili hlavní komplikaci

Jiná žena, která se chystá do oblasti na dovolenou, však prý s cestovkami celou záležitost komunikovala. „Zkoušela jsem zájezd reklamovat, dokonce i zrušit, ale bylo mi řečeno, že nehrozí žádné riziko. Odpověděla jsem jim, že by riziko mohlo nastat, a že pokud budu mít zkaženou dovolenou, budu požadovat náležitou kompenzaci,“ uvedla pro redakci CNN Prima NEWS.

„Od devíti do dvou jsme byli v cestovce a zkoušeli jsme tu situaci nějak vyřešit, ale museli jsme už odletět. Máme strach, ale každý nám říká, že náš hotel není v ohrožené oblasti,“ tvrdili další zákazníci.

Cestování do zbylých částí Řecka je podle ministerstva zahraničí bezpečné. Vrchní ředitel právní a konzulární sekce Martin Smolek potvrdil, že resort prozatím nehodlá vydat plošné nedoporučení ohledně cestování na konkrétní místa. Důvodem je především skutečnost, že k podobnému kroku nepřistoupil dosud žádný členský stát Evropské unie.

Před samotným odletem českých turistů na ohrožený Rhodos byla na letišti i redaktorka CNN Prima NEWS Veronika Varsamisová. Podle ní působili lidé, kteří čekali na odbavení, kvůli celé situaci nervózně a nejistě. „Někteří přiznali, že nevědí, jak dlouho bude jejich dovolená trvat, zda se nebudou muset vrátit zítra či pozítří zpět. Členové jedné rodiny mi prozradili, že jejich děti letí poprvé na dovolenou k moři a velmi se těší, ale teď se všichni bojí, že skončí ve špinavém ubytování nebo že se budou muset náhle vrátit,“ popsala dění na letišti v pondělí podvečer.

Podle reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra odlétly z pardubického letiště dvě stovky turistů. Ty cestovní kanceláře ujistily, že budou ubytováni v místech ostrova, která nejsou ohrožená. „K návštěvě Rhodu vyzvala i sama řecká ministryně pro cestovní ruch. Veřejnosti sdělila, že ostrov je z větší části bezpečný. Na místě bude redakce CNN Prima NEWS ověřovat výtky českých klientů,“ přiblížil.

Papež: Do nebezpečných oblastí klienty nevozíme

Rozhodnutí cestovních agentur vnímá místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež jako zcela pochopitelné a jejich kroky obhajuje. Ve vysílání CNN Prima NEWS především zdůraznil, že noví turisté nesměřují na jih ostrova, kde požáry výrazně ohrožují cestovní ruch, ale na sever. „Všechny cestovní agentury se snaží nabídnout náhradní řešení také lidem, kteří mají obavu i z cesty na bezpečný sever Rhodu. Jsme uprostřed hlavní turistické sezony a najít náhradní řešení pro tak velkou masu lidí není zcela jednoduché,“ přiblížil složitou situaci.

Připomněl také, že oblasti, do nichž klienti aktuálně míří, se nenacházejí na seznamu lokalit, do nichž ministerstvo zahraničí nedoporučuje vycestovat. „Společnosti tyto zprávy ministerstva sledují. S resortem jsme v neustálém kontaktu, a pokud by došlo k zařazení jakékoliv lokality mezi oblasti nebezpečí, pak by cestovní kanceláře takové rozhodnutí zcela respektovaly,“ ujistil.

„Není to tak, že vozíme lidi někam, kde by bylo nebezpečí. Je také nutné oddělit ty, kteří odlétají, s příchozími. V tuto chvíli je dostatečná kapacita letadel k tomu, aby všichni evakuovaní turisté byli nazpět v Česku nejpozději zítra,“ upřesnil Papež.

Na jeho slova navázal ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. Uvedl, že na Rhodos sice vypravují další zájezdy, ty ovšem míří pouze do bezpečných míst. V zasažených oblastech už Fischer žádné klienty nemá. „Ke včerejšku na Rhodu zbývala zhruba  stovka klientů, která prošla evakuací. Z nich už se nikdo nechce dříve vracet zpátky do České republiky, takže zůstávají ubytování v bezpečných hotelích na Rhodu,“ řekl Bezděk.

Místopředseda Jan Papež také mimo jiné vysvětlil, co mají dělat lidé, kteří mají zaplacený zájezd, ale cestovní kanceláře jim neumožní změnu lokace. Podívejte se v přiloženém videu:

Tagy:
požár letiště Řecko Patrik Kaizr Jan Papež cestovní kancelář Rhodos Letiště Václava Havla Martin Smolek zájezd Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Asociace cestovních kanceláří České republiky