Chaos kolem windfall tax pokračuje. Piráti chtějí, aby se týkala i letoška

Poslankyně za Piráty Olga Richterová

Piráti trvají na windfall tax od letoška

Vládní chaos kolem daně z nadměrných zisků pokračuje. Piráti trvají na tom, aby se daň týkala i letošního roku, přestože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že se bude týkat až roku příštího.

Mimořádná daň se má vztahovat na některé energetické, petrolejářské nebo těžební firmy a banky. Podle odhadů ministerstva financí by příští rok měla přinést do rozpočtu 85 miliard korun. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a pirátská poslankyně Olga Richterová ale v týdnu oznámili, že se tato daň bude vybírat už letos.

Vyjádření způsobilo pokles burzy a o pár hodin později bylo vše jinak. „Rozhoduje Sněmovna ne vláda. Bude to cestou pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku, který obsahovat účinnost k 1. lednu 2023. Na tom se nic nezměnilo,“ prohlásil Stanjura na tiskové konferenci po středečním jednání vlády.

Podle jeho vyjádření je na návrhu shoda koalice. Jenže Piráti v pátek v prohlášení uvedli něco jiného – že se na schůzi ve formátu K5 koaliční strany dohody na zavedení mimořádné daně už na letošní rok. „Dohoda byla jednomyslná, bez jakýchkoliv výhrad. To je ten fakt, že to stojí za zdůraznění,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Richterová.

Piráti teď chtějí kvůli sporu vyvolat koaliční jednání. Komunikaci členů vlády přitom už v polovině týdne zkritizoval premiér Petr Fiala (ODS). „To, co se stalo včera, jenom potvrzuje, že máme komunikovat jenom věci, co jsou rozhodnuty na vládě. A že máme u citlivých věcí zveřejňovat až výsledky. Tady se odehrávala debata prakticky v přímém přenosu. A to není nikdy dobře,“ sdělil

Chaos kolem zavedení nové daně kritizuje opozice. Téma chce prosadit na úterním jednání Poslanecké sněmovny. Pokud se to nepovede, bude chtít hnutí ANO vyvolat mimořádnou schůzi.

Tagy:
Marian Jurečka komunikace daně ODS Petr Fiala Piráti KDU-ČSL Česká pirátská strana Olga Richterová Zbyněk Stanjura vláda daň Ministerstvo financí České republiky windfall tax